×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Elsöprő a támogatása a minimálbér emelésének

 

A nemzeti konzultációban a válaszadók több mint 90 százaléka támogatja a minimálbér emelését, de gazdasági szempontból nem egyszerű a kérdés. A szakszervezetek emelnének, a cégek inkább fékeznének, mert attól tartanak, hogy nem tudják kitermelni a megemelt béreket. Ha nincs megegyezés akkor a kormánynak kell döntenie. A nemzeti konzultációban a válaszadók több mint 90 százaléka támogatja a minimálbér emelését. – számolt be az M1 Híradója.


A minimálbér volt a témája a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs fórumának. Az érdekképviseletek vezetői egyetértettek abban, hogy szükségég van a minimálbér-emelésre.

„Ennyiért már nem lehet jó munkaerőt megtartani, új fiatal munkaerőt nem lehet felvenni, tehát muszáj valamit lépni, irányváltásra van szükség” – mondta Kokasné Palicska Lívia, a Magyar Könnyűipari Szövetség elnöke.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a gazdaság a válság ellenére pillanatok alatt talpra állt, amiből a munkavállalók is szeretnének részesülni.

„A magyar munkaerőpiacnak a jelenlegi állapotában mindenféleképpen szükség van további béremelkedésekre” – mondta a szakszervezeti vezető.

Ezt az is indokolja, hogy a munkaerő kiáramlása a magasabb uniós bérek miatt nem teszi lehetővé, hogy a gazdaság a jelenlegi ütemben tovább növekedjen.

A magyar kormány évről évre emeli a minimálbért. A bejelentett 20 százalékoshoz hasonló mértékű emelésre már korábban 2012-ben is volt példa. Pogátsa Zoltán közgazdász szerint a korábbi tapasztalatok is azt mutatták, hogy a jelentős emelés mellett sem csökkent, hanem bővült a foglalkoztatottság.

„Amennyiben Magyarország nem zárkózik fel minél hamarabb bérekben ehhez a szinthez, akkor el fognak menni - már részben elmentek - a legképzettebb emberek” – hangsúlyozta a Soproni Egyetem egyetemi docens.

A nemzeti konzultációban a válaszadók több mint 90 százaléka támogatja a minimálbér emelését.

Úgy vélte, hogy az ország érdeke a minél gyorsabb bérfelzárkózás.

Több szakmai szervezet azonban úgy látja, hogy míg a nagyvállalatoknak nem okoz problémát a béremelés a kis-és középvállalkozások már nehezebb helyzetbe kerülhetnek, így ők támogatásra szorulnak.

A miniszterelnök június elején jelentette be a 20 százalékos minimálbér-emelés tervét. A most lezárult nemzeti konzultációból az derült ki, hogy az emberek 90 százaléka támogatja a 200 ezer forintos minimálbért.

Emelkedésével párhuzamosan ugyanis növekedni fog a garantált bérminimum és a magasabb keresetűek fizetése is. Ezen kívül több jár majd azoknak is, akik minimálbérhez kötődő juttatásokat GYES-t, táppénzt, vagy álláskeresési járadékot kapnak.

A címlapfotó illusztráció.