logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Merkely: A delta variáns az oltatlanok között okozhat járványt

| Szerző: hirado.hu
Már nincs messze a járvány negyedik hulláma, ezért az oltatlanoknak jelentkezniük kell vakcináért, a betegség lefolyását ugyanis nem lehet megjósolni. Erről beszélt Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című internetes sorozatának legújabb részében. Az államfő vendége Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora volt, aki azt mondta: a delta variáns várhatóan az oltatlanok járványát okozza majd – hangzott el az M1 Híradójában.

Másodszor hívta meg Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát Kék bolygó című népszerű internetes műsorába a köztársasági elnök.

Az államfő kérdésére, hogy az oltatlanok el tudnak-e bújni a járvány negyedik hulláma elől, a professzor azt mondta: a nem védett emberek a legszigorúbb óvintézkedések mellett is csak elodázni tudják a megfertőződést. Mint fogalmazott: a vírus előbb-utóbb megtalálja a rést a pajzson.

„Ott van a pajzs. A pajzs, ami rendelkezésünkre áll, de sajnos van rajta rés, mert van közel hárommillió magyar állampolgár, aki nem vette fel a vakcinát. Akárhova is zárkózott el, akárhova is próbál eltűnni, valamelyest kivonni magát a mindennapi forgalomból, nem tudja ezt hosszú távon százszázalékos biztonsággal megtenni” – emelte ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora

Az oltás viszont megvéd a súlyos tünetektől – nyomatékosította Áder János.

„Csak az oltás segítségével lehet elkerülni a súlyosabb tüneteket, csak az oltás segítségével lehet elkerülni azt, hogy valaki lélegeztető gépre kerüljön, ne adj’ isten, meghaljon”

– tette hozzá.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint az oltatlanok nagy eséllyel előbb-utóbb el fogják kapni a vírus.

Legalább olyan súlyos lefolyású megbetegedést okoz ez az indiai delta variáns, mint amilyet a brit okozott, tehát komolyan kell venni – mondta Merkely Béla.

Egy friss tanulmányt idézve elmondta, hogy az új fertőzöttek 96 százaléka nem volt beoltva. A professzor nagyon alacsonynak nevezte a hazai 12–18 év közötti korosztály jelenlegi átoltottságát. Pedig – mint fogalmazott – az ő esetükben a vakcina gyakorlatilag százszázalékos védettséget biztosít a koronavírussal szemben. Áder János ezzel kapcsolatban az emelte ki, hogy az oltással másokat is megvédhetünk a vírustól.

Az államfő szerint amit mi megtehetünk Magyarországon és a közel tízmillió polgár védelme érdekében: azok, akik még nem tették, hogy oltassák be magukat.

Áder János köztársasági elnök legújabb podcastja már elérhető az interneten.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még