logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Negyven perc alatt a Petőfi hídtól a Blaháig – így dugult be az iskolakezdésre Budapest

Ahogy az várható volt az iskolakezdésre teljesen bedugult a főváros, a nagyobb csomópontokon szerencsés esetben is csak lépésben lehetett haladni. Egy autós szerint az alig három kilométeres távot a Petőfi híd budai hídfője és a Blaha Lujza tér között például negyven perc alatt tette meg. A hirado.hu és az M1 stábja élőben figyelte a budapesti tömegközlekedési helyzetet.

 

Az egyszerre megkezdett felújításoknak és a sokak szerint értelmetlen biciklisávoknak köszönhetően egész nyáron dugókban fuldoklott Budapest. Azt még Karácsony Gergely főpolgármester is elismerte, hogy a szerdai iskolakezdéskor várhatóan nagy torlódások lehetnek. Igaza lett.

10: 17 – Blaha Lujza tér

Negyed 11 is elmúlt és a reggeli dugónak nyoma sem kellene legyen, a Blaha Lujza téren mégis forgalmi torlódások vannak. Minden környező utcában jelentős a torlódás. A Nagykörúton még mindig végeláthatatlan a kocsisor, több kilométer hosszan csak araszolgatnak az autók. A Petőfi hídtól a Blaha Lujza térig alig lehetett haladni.

Egy autós az M1-nek elmondta, a Petőfi híd budai hídfőjétől a Blaha Lujza térig 40 perc alatt jutott el.

A Google térképe szerint az egyébként 3,5 kilométeres utat ideális esetben 12 perc alatt lehetne megtenni.

A másik irányból sem jobb a helyzet, az Oktogon felől egy sávon haladhatnak a járművek, valamint a Rákóczi úton sem szűnik a torlódás. A Népszínház utcából sem mindig tudnak kifordulni a buszok, így a tömegközlekedésben is fennakadásokra kell számítani.

9:23 – Blaha Lujza tér

A Blaha Lujza téren szerda délelőtt fél 10 környékén sem volt változás. Tulajdonképpen a tér minden irányából jelentős torlódás volt, minden irányból csupán araszolgattak a közlekedők –  hangzott el az M1-en.

A Nagykörúton még ekkor is több száz méteres autósor araszolgatott az Oktogon irányából, a Petőfi híd irányából pedig több kilométeres volt az egybefüggő kocsisor.

A Rákóczi úton még kora délelőtt is változatlan volt a helyzet: a Keleti pályaudvartól egészen a Blaha Lujza térig torlódott a kocsisor.

8:58 – Rákóczi út

(Fotó: hirado.hu)

8:53 – Rákóczi tér

(Fotó: hirado.hu)

8:48 – Blaha Lujza tér

(Fotó: hirado.hu)

8:45 – Nagykörút

(Fotó: hirado.hu)

8:47 – Megyeri híd

A hirado.hu munkatársa szerint a Megyeri híd közepétől a lámpás körforgalomig, valamint a lámpás körforgalomtól a Szentendrei út elejéig álltak az autók.

(Fotó: hirado.hu)
(Fotó: hirado.hu)
(Fotó: hirado.hu)
(Fotó: hirado.hu)
(Fotó: hirado.hu)

8:40 – M1

Szálka Miklós közlekedési szakértő az M1 Ma reggel adásában elmondta: iskolakezdés idején 10-15 százalékkal nő meg a forgalom, ezzel számolni kellene, és úgy időzíteni a projekteket, hogy azok ne ütközzenek. Demszky Gábor főpolgármestersége idején volt tapasztalható hasonló káosz, mint most, Karácsony idején, minden utat egyszerre kezdtek felújítani, ezért lehetetlen volt közlekedni az egész városban.

A beszélgetést itt láthatja: A szakértő szerint Karácsony okozta a közlekedési káoszt Budapesten

8:38 – Üllői úti felüljáró

Az Üllői út felüljárójánál hosszas várakozás után csak lépésben haladtak az autósok a belváros irányába.

Az embereknek elfogyott a türelmük, ami elsősorban azon volt tetten érhető, hogy senki nem törődött az átsorolásnál azzal, hogy záróvonal van vagy forgalomtól elzárt terület. Mindenki úgy próbált előre haladni, ahogy csak tudott.

8:36 – Bajcsy-Zsilinszky út

8:34 – Blaha Lujza tér

A Rákóczi úton a Keleti pályaudvartól egybefüggő kocsisor araszolgatott egészen a Blaha Lujza térig. A körúton az Oktogon irányából a kijelölt kerékpársáv miatt csupán egy sávon araszolgattak az autók a Blaha Lujza térig. Ám a másik irányból sem volt jobb a helyzet – hangzott el az M1-en.

Kedden a Népszínház utcában az a helyzet állt elő, hogy a Népszínház utcából a buszok, illetve személyautók nem tudtak kifordulni a Nagykörútra a Blaha Lujza tér irányába, mert annyira feltorlódott a kocsisor.

Szerdára azonban a lámpaprogramot átállíthatták, így valamelyest javult a helyzet, de még így is előfordult, hogy annyira feltorlódott a sor, hogy a Népszínház utcából nem tudtak kifordulni az autósok.

8:01 – Blaha Lujza tér

Az iskolai becsengetés után is bőven voltak, akik a dugókban araszoltak a főváros több pontján. Tulajdonképpen már az Oktogontól megkezdődött a lépésben haladás, és tartott egészen a Blaha Lujza térig.

A Rákóczi úton is hasonló volt a helyzet, hiszen a sor a Keleti pályaudvartól araszolgatott egészen a Blaha Lujza térig, több kilométer hosszan, és legalább 20-25 perces időveszteséggel kellett számolniuk az autósoknak.

A Rákóczi út másik irányában sem volt más a helyzet, hiszen ott is több kilométeren keresztül csak araszolva tudtak haladni az autósok.

7:55 – Szemere utca

Boldizsár Kata szerda reggel 8 óra előtt az V. kerületben, a Bajcsy-Zsilinszky úttól néhány utcára, a Szemere utcában található általános iskola elől jelentkezett be. A bejelentkezés perceiben már azt lehetett mondani, hogy elcsendesedett az utca, de néhány perccel azelőtt gyerekzsivaj, autódudálás, ajtócsapkodástól visszhangzott, hiszen az első probléma az volt, hogy nem tudtak hol megállni az autóval a szülők. Ezért volt, hogy a gyerekek az úttesten szálltak ki, és szaladtak be az iskolába.

7:22 – Könyves Kálmán körút

A közmédia tudósítója sem tudott időben eljutni a Hungária krt.–Kerepesi út kereszteződéséhez, ahonnan eredetileg be akart jelentkezni, ugyanis akkora a forgalom. A Hungária körúton percről percre egyre több autó torlódott fel, mind a négy sáv megtelt, az autósok többségének két-három zöld lámpát kellett kivárnia.

Az agglomerációból érkező forgalom is folyamatosan növekedett. Az emberek pedig láthatóan feszültek voltak, attól tartva, hogy elkésnek a munkából vagy nem érnek be időben az iskolába, hiszen arra senki nem számított, hogy már reggel 7 óra 20 perckor ekkora forgalom fog kialakulni.

Aki tömegközlekedéssel utazott, az sem volt jobb helyzetben, hiszen a tömegközlekedési járművek is folyamatosan megakadtak.

7:20 – Bajcsy-Zsilinszky út

A Bajcsy-Zsilinszky úton már szerda kora reggel feltorlódtak az autók, a Nyugati tér felől a felüljárónál pedig hosszú kocsisor áll. A szeptember 1-jei tanévkezdés egyébként is minden évben problémát jelent, hiszen ilyenkor azok is előveszik az autót, akik a nyár folyamán nem vagy nem igazán használták.

7:19 – Blaha Lujza tér

Felújítások és lezárások is nehezítik a közlekedést a fővárosban, ezért már a reggeli órákban rendkívül erős volt a forgalom Budapest utcáin.

A Blaha Lujza téren már 7 óra körül nagyon nehéz volt az előrejutás. Az autósok a Rákóczi úton araszolgatnak a Blaha Lujza tér irányába. Csak lépésben lehetett haladni a Rákóczi úton, és a nagykörúti kereszteződés után sem szűnt meg az araszolgatás.

A Blaha Lujza tér körúti kereszteződésénél két sávon haladhatnak az autósok, az előző napokban ezt csupán egy sávon tehették meg. Most azonban kijelölt buszsáv nincs, vagyis mind a két sávot használhatják az autósok, de így is végeláthatatlan a sor a Rákóczi úton.

A körúton sem jobb a helyzet, hiszen ott is csak lépésben lehet haladni.

7:13 – Rákóczi út

(Fotó: hirado.hu)

7:02 – Blaha Lujza tér

Napok óta óriási dugók jellemzik a fővárost, többek között a felújítási munkák miatt kényszerülnek hosszú araszolásra az autósok – hangzott el az M1 Híradójában.

Már a kora reggeli órákban érezhető volt, hogy kezdődik a tanítási időszak. A fővárosban 7 óra előtt kisebb-nagyobb torlódások voltak – számolt be az M1 tudósítója. Felidézte, hogy a pesti alsó rakpart egy igen hosszú szakaszon le van zárva, ahogy a Lánchíd is, a Blaha Lujza téren pedig forgalmirend-változás van érvényben, de hasonló a helyzet a Bajcsy-Zsilinszky és a Váci úton is.

Kiemelte, hogy szerda reggel a Rákóczi úton araszoltak az autósok, a sor a Kelet pályaudvartól egészen a Blaha Lujza térig állt. Az araszolás nem állt meg a nagykörúti kereszteződés után sem, hanem tartott tovább az Astoria irányába.

A Budaörsi úton is hasonló a helyzet, hiszen már ott is tart az araszolgatás – tette hozzá a tudósító.

Képeink a reggeli dugóról

(Fotó: hirado.hu)

 

(Fotó: hirado.hu)
(Fotó: hirado.hu)
(Fotó: hirado.hu)

 

 

7:55 – Szemere utca

8:01 – Blaha Lujza tér


Készüljenek torlódásokra, akik Budapesten közlekednek – közölte Karácsony Gergely a szerdai iskolakezdés előtt. A főpolgármester úgy látja, hogy „igyekeztek mindent megtenni”, de így is lesznek torlódások. Vannak például olyan helyek, ahol átállították a lámpákat. A dugóban araszolgató autósok közül többen azt mondták, ettől még rosszabb lett – hangzott el az M1 Híradójában.

A miniszterelnök-jelölti kampányát rövid időre megtörő főpolgármester csütörtökön a Fővárosi Önkormányzat városfejlesztési bizottságának rendkívüli ülésén ismertette a budapesti közlekedési helyzetet. Karácsony Gergely egy diavetítésen mutatta be a szerinte a közlekedési káoszra megoldást nyújtó tervét: ennek egyik pontja a Blaha Lujza téri lámpaprogram módosítása volt, ami elvileg 30 százalékos kapacitástöbbletet biztosítana a környék közlekedésének.

Az iskolakezdés előtti napon a buszok és az autósok a Blaha Lujza térnél araszolva várták, hogy a Népszínház utcáról a körútra kanyarodhassanak.

A Népszínház utcából akkor van zöld, amikor a körúton piros, így senki nem tud kijönni – erről számolt be a Mandinernek a portál egyik arra járó olvasója, aki szerint

hiába választanák sokan a kötött pályás tömegközlekedést, a villamosok is az autósok közé vannak szorulva.

A döntés következményeire még a bejelentés után a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója figyelmeztette Karácsony Gergelyt. Vitézy Dávid arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tarlós István idején kialakított úgynevezett villamosbarát lámpaprogram felszámolása épp a legzöldebb közlekedési módot, vagyis a villamosközlekedést választó utasokat hozza hátrányos helyzetbe.

Karácsony Gergely kedden ennek ellenére a Mandiner kérdésére még mindig a lámpaprogram módosítását hozta fel példaként azt bizonygatva, hogy felkészült az iskolakezdésre és képes kezelni a sokak szerint autósellenes intézkedései miatt kialakult kilométeres torlódásokat.

Bár a dugók most már a busz- és a villamosközlekedésre is átgyűrűztek a Nagykörúton, Karácsony Gergely most is azt üzente a budapestieknek, hogy autó helyett próbálkozzanak a tömegközlekedéssel.

„Szeretnénk, hogyha ilyenkor mindenki élne a lehetőséggel, ami a közösségi közlekedést használja”

– fogalmazott Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely korábban is hasonló tanácsokat adott: néhány hete az egyszerre elindított felújítások miatti torlódásokra panaszkodóknak üzente azt, hogy menjenek gyalog.

Jó napot! – ezt a választ kapta az az autós, aki előválasztási kampányán próbálta a főpolgármester tudtára adni, hogy mindennap órákat kell araszolnia a dugóban hazafelé. A háttérből Karácsony Gergely asszisztense vetette oda, hogy szálljon ki.

Érdekes lehet számodra:

Kapcsolódó hírek

Megvan, ki nyerte az idei Aranylabdát!
A Paris Saint-Germain argentin labdarúgója, Lionel Messi tovább javította saját rekordját, miután hetedszer vehette át a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát a hétfő este megtartott FIFA díjátadó gálán.
Sport
Tovább növelik a katonák számát a hazai kórházakban
A Magyar Honvédség tovább növeli a katonák létszámát a kórházakban, hogy a meghosszabbított oltási akcióhéten segítsenek a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn.
Belföld

Ajánljuk még