logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Cicaharc alakult ki Karácsony és Gyurcsányék közt az atlétikai vb-megfúrásáról

| Szerző: hirado.hu
A Fővárosi Közgyűlésben elfogadtak egy határozatot, amelyben jelzik, hogy nem kíván Budapest házigazda lenni, ha a kormány nem tartja be a korábbi ígéreteit a fővárosi beruházásokkal kapcsolatban. Egy nappal azután szavazott erről a közgyűlés, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség közölte: nem illetékes a Fővárosi Önkormányzat a rendezés ügyében. Karácsony Gergely főpolgármester szerint ez nem baj. A kormánypárti képviselők szerint az egész ügyet azért találta ki a baloldal, hogy ne a dugókról és a fővárosi káoszról kelljen beszélni – hangzott el az M1 Híradójában.

Karácsony Gergely főpolgármester hat napja a közösségi oldalára feltöltött videóban jelentette be, hogy azt fogja javasolni a Fővárosi Közgyűlésnek szeptember 1-jén, hogy vonják vissza a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulást.

A főpolgármester bejelentése több ellenzéki polgármesternél is kiverte a biztosítékot.

A 2024-es olimpia hazai megrendezését megakadályozó Momentum képviselői a szerdai rendkívüli ülésére ezért alternatív javaslatokkal érkeztek. Attól tartottak, hogy a Karácsony Gergely által belengetett rangos esemény vétója miatt eleshetnek az Egészséges Budapest programra megígért 50 milliárd forintos kormányzati támogatástól.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője, Láng Zsolt közölte: a városvezetés kampánytémává tette a világbajnokságot, és egyébként sincs jogi következménye annak, ha a főváros visszavonja a hozzájárulását. A baloldal végül feltételeket szabott.

Kormánypárti képviselők a következő napirendi pontnál felhívták a figyelmet: ha elfogadják a DK javaslatát, amely viszont feltételek nélkül lépne vissza a világeseménytől, értelmezhetetlen lenne a közgyűlés döntése.

Bár a főpolgármester és a DK-s javaslat beterjesztője, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes is próbálta nyugtatni a kedélyeket, a momentumos Soproni Tamás odaszúrt a Gyurcsány-pártnak és Karácsony Gergelynek is.

„Ez a hercehurca, ez a cicaharc, ez valójában gyengíti az esélyeinket jövőre. Én értem, hogy előválasztás van, értem, hogy van egy egészséges politikai verseny, de ne használjuk a közgyűlést erre, ugyanúgy egyeztessünk mindenről, mint ahogy eddig is tettük, ez a bölcs és ez az egészséges együttműködés alapja” – mondta a momentumos politikus.

A Momentum frakciószünetet kért, és szemlátomást Karácsony Gergely nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel.

A gordiuszi csomót végül a Fővárosi Közgyűlés balliberális oldala vágta át azzal, hogy leszavazták a DK radikális javaslatát.

„Ez most egy cicaharc, látja, erről beszélünk órákon keresztül, nem Budapest napi ügyeiről és nem a dugókról, nem a koszos közterületekről, tehát nem erről van szó, hanem egy olyan ügyről vitatkozunk, amiben nincs relevanciája a fővárosnak.

Ez volt a célja a főpolgármesternek, hogy elterelje a figyelmet a valódi fővárosi problémákról”

– hangsúlyozta Láng Zsolt kormánypárti politikus.

A Magyar Atlétikai Szövetség kedden közleményben taglalta a 2023-as szabadtéri világbajnokság rendezésével kapcsolatos álláspontját, amelyben a szervezet hangsúlyozta, hogy Budapest önkormányzata nincs a vb-re kötött szerződés aláírói között, így nincs is illetékessége az ügyben.

Érdekes lehet számodra:

Címlapfotó: Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, Horváth Csaba, Zugló polgármestere (b4), Havasi Gábor momentumos képviselő (b3), Számadó Tamás főjegyző (j2) és Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere (j) (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

Ajánljuk még