Trump Orbánnak: Büszke vagyok rád!

 

Levelet küldött Donald Trump a magyar miniszterelnöknek. Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldalán osztotta meg a Trumptól kapott írást, melyben a volt amerikai elnök többek között megköszönte a magyarok támogatását.

Hálás vagyok a folyamatos barátságodért és a kitartó elkötelezettségedért, hogy harcolsz az általad és általam nagyra becsült eszmékért – a függetlenségért, a hazafias büszkeségért és a szabadságért” – fogalmazott Donald Trump az Orbán Viktornak címzett levélben, melyben kiemeli, hogy felesége, Melania és ő maga is a legjobbakat kívánja a magyar miniszterelnöknek és családjának. Isten áldjon meg benneteket, és áldja meg továbbra is Magyarországot – olvasható a korábbi elnök levelében.


A hivatalos levél végén pedig azt írta Trump, hogy gratulál a miniszterelnöknek ahhoz az interjúhoz, melyet Tucker Carlsonnak, a Fox News amerikai hírcsatorna műsorvezetőjének adott.

Orbán Viktor volt az első európai vezető, aki támogatta Trump újraválasztását, Trump pedig dicsérte a magyar miniszterelnök határbiztonsági és terrorizmusellenes politikáját, valamint a keresztény közösségek védelmére és segítésére irányuló törekvéseit szerte a világon. A miniszterelnök augusztus elején adott exkluzív interjút Tucker Carlsonnak, a Fox News riporterének, ahol kijelentette: Magyarországra bevándorolni nem emberi jog, semmiképpen sem, ez a mi földünk. Ez egy nemzet, egy közösség, egy család, saját történelemmel, nyelvvel és hagyományokkal.

Az interjúban Orbán Viktor azt mondta Tucker Carlsonnak, hogy Joe Biden elnök nem beszéli a magyar nyelvet, ezért nem is ismerheti igazán Magyarországot, és nem értheti a szóban forgó kérdéseket, amikor ilyen megjegyzéseket tesz, mint például, hogy Magyarországon „totalitárius rezsim” van felemelkedőben.

A miniszterelnök ugyanakkor hozzátette: nem akarják lerombolni a kétoldalú kapcsolatokat az Egyesült Államok és Magyarország között, amelyek alapvetően nagyon jók. „A politikát leszámítva minden rendben van. Akkor van probléma, amikor a liberálisok vannak kormányon Washingtonban. Ezt kezelnünk kell, mert értéknek tekintjük a jó amerikai–magyar kapcsolatokat, még akkor is, ha az amerikaiak ezt ma nem úgy látják, mint korábban” – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint Biden és a Demokrata Párt nem tudja elfogadni azt a sikert, amelyet Magyarország a szerb és a horvát határok védelmében elért. Továbbá azzal érvelt, hogy – ellentétben azzal, amit a demokraták állítanak – a haza védelmében és a határok biztonságának megőrzésében nincs semmi gyűlöletkeltő vagy idegengyűlölő.

A nemzeti szuverenitás Istentől és a természettől származik. Minden velünk kezdődik. Ez a mi hazánk. Ez a mi népünk. Ez a mi történelmünk, a mi nyelvünk. Meg kell erősítenünk a határainkat” – szögezte le.

De azt nem mondhatja senki, hogy ez egy szép ország, szeretnék idejönni és itt élni, mert itt szebb az élet. Magyarországra bevándorolni nem emberi jog. Semmiképpen sem. Ez a mi földünk. Ez egy nemzet, egy közösség, egy család, saját történelemmel, nyelvvel és hagyományokkal

– fogalmazott a miniszterelnök.

A címlapfotó illusztráció.