Megkezdődött az iskolákban a 12 év feletti gyerekek oltása

 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a járvány elleni védekezés. A héten csaknem ötvenezer diák kapja meg a koronavírus-járvány elleni vakcinát a tanintézményekben, a cél, hogy minél többen védetten kezdhessék el az új tanévet – hangzott el az M1 Híradójában.


Vakcinából van bőven az iskolákban, így ha valaki meggondolta magát, be tudja oltatni gyermekét, ehhez viszont regisztrálni mindenképpen kell. A hétvégén egyébként 521 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, újabb áldozata nem volt a járványnak.


Hétfőn a fővárosi kormányhivatal előtt, a Teve utcában az eligazítás után 45 sofőr és adminisztrátoraik átvették a vakcinákat, majd elindultak az orvosokért és asszisztenseikért, hogy a kijelölt iskolákban a 12 évnél idősebb diákok megkaphassák a koronavírus elleni injekciókat.

Csak a fővárosban 11 ezer diákot regisztráltak a szüleik a kormány oltási kampányára.

A fővárosi kormánymegbízott, Sára Botond az M1-nek elmondta, hogy vakcina van bőven, így ha a szülők korábban nem regisztráltak, akkor is be tudják oltatni a gyermeküket az iskolában. Kiemelte, a cél, hogy minél előbb minél többen megkapják az oltóanyagot, és hogy a jelenléti oktatás biztonságban elindulhasson szeptember elsején.

A fővárosi Városmajori Gimnáziumban hétfő reggel 8 óra után már el is kezdték a fiatalok oltását. Itt összesen 44 diák kapta meg az első adag vakcinát. Az iskola igazgatója, Szebedy Tas azt mondta: magas az intézményükben az átoltottság, akinek volt lehetősége, már korábban beadatta magának a vakcinát.

„A gyerekek és a tanárok, az egész közösség védelme érdekében azt gondoljuk, hogy az oltás az egyik nagyon fontos tény, amely valamilyen módon védettséget vagy legalábbis elővigyázatosságra lehetőséget ad. A tavalyi évben elég sokan már jelentkeztek, a tanárok közül majdnem mindenki, a diákoknak pedig a jelentős része” – tette hozzá.

Országszerte oltják a 12 és 17 év közötti diákokat az iskolákban.

A zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban 40 fiatal vette fel az oltását, a megyében pedig 89 iskola több mint 1100 diákja kérte a védettséget nyújtó vakcinát. „Ez az oltási kampány két ütemből áll, az első ütemre augusztus 30-án és 31-én kerül sor, a másodikra pedig szeptember 2-án és 3-án” – magyarázta Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja.

Az iskolákban az orvosi szobákat alakították át ideiglenes oltóponttá. Így történt ez Mátészalkán is, ahol a diákok 10 százaléka jelezte, hogy felveszi az első oltását.

„A miniszter úr által kiküldött körlevél nagyon egyértelmű, nagyon világos volt a teendőket illetően, tehát egyik napról a másikra meg tudtuk szervezni. Azt tapasztaltam, és azt vettem észre, hogy a szülők rendkívül felelőségteljesen gondolkodnak” – fogalmazott Pénzes Ottó, a Kepes Géza Általános Iskola intézményvezetője.

A szakemberek nemcsak a szülői engedélyt ellenőrzik, hanem minden fiatal esetében szóban is megbizonyosodnak arról, hogy nincs-e kizáró tényező az oltás előtt.

Van-e valamilyen olyan kizáró ok, betegség, illetve egy régebbi, három hónapon belüli Covid-fertőzés, illetve fel vannak sorolva azok a kontraindikációk, amelyek alapján nem adhatjuk be ezt az oltást. Ezt a szülők kitöltik, mi átnézzük, illetve a gyereket még egyszer kikérdezzük, és ha semmiféle kontraindikáció nem áll fönn, akkor megkapják az oltást – magyarázta Molnár Alíz iskola-egészségügyi szakorvos.

A héten csaknem ötvenezer diák kaphatja meg országszerte a Pfizer vakcinájának első adagját, majd napra pontosan három hét múlva a másodikat.

A címlapfotó illusztráció.