A bukott Gyurcsányt erősíti a gyenge baloldal

 

Kampánynyitó kongresszust tartott a Demokratikus Koalíció a hétvégén, többek között felszólalt Dobrev Klára is, mint a párt miniszterelnök-jelöltje, de ahogy többen fogalmaztak, Gyurcsány Ferenc megint elvitte a show-t. A DK kampányindító rendezvénye a háborús retorika jegyében telt.


A DK vasárnapi kampányindító rendezvényén Gyurcsány Ferenc szólalt fel először, a korábbiaknál is erősebb retorikai elemeket használt.


Gyurcsány Ferenc eljutott odáig, hogy gyakorlatilag nemcsak börtönnel és földönfutóvá válással fenyegeti a másként gondolkodókat, hanem arról beszél, hogy nem fog megbocsátani senkinek. Ezzel

a fenyegetésretorikával fedi el azt a tartalmi hiányt, ami egyébként a Demokratikus Koalícióban jelen van.

Nincs mondanivaló, nincs politikai tartalom, ezáltal a fenyegetőzés jelenik meg, és elnyom minden mást – mondta Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője az M1 Ma este című műsorában.

Az ellenzéki pártok most saját magukkal vannak elfoglalva. A kongresszuson sem a járványról, annak gazdasági hatásairól, sem az afganisztáni helyzetről nem esett szó. A sorskérdésekre nincsenek válaszok, csak a pártok egymással való versengéséről.

Dobrev Klára kapcsán Nagy Ervin felhívta arra a figyelmet, hogy „annyi biztos, hogyha Dobrev Klára megítélését nézzük, akkor a kutatások azt mutatják, hogy amennyit hoz a nőiessége, annyit visz el az, hogy ő Gyurcsány Ferenc felesége. Továbbra is ő a legmegosztóbb politikus a miniszterelnök-jelöltek közül”.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy

Gyurcsány Ferenc 2009-ben bukott miniszterelnökként távozott egykori kormánya éléről, mégis mára ismét Gyurcsány az ellenzék vezetője.

Az ellenzéki alkudozásban ő került a legerősebb pozícióba a háttéralkuk során, jól látható, hogy leuralja a gyenge baloldali pártokat.

Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely is reagált a Fidesz szeptember 1-jén kezdődő Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! címen indított aláírásgyűjtésére. Nagy Ervin szerint amikor a Fidesz azt üzeni, hogy Stop Gyurcsány! akkor az állampolgárok pontosan tudják, hogy miről van szó. Arról a jó néhány évről, ami 2009 előtt volt: a családok megszorításáról, a nyugdíj elvételéről, a 13. havi fizetések elvételéről. Az emberek tökéletesen értik a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! üzenetét.