Az alaptörvénybe is üközhet a terézvárosi parkolási rendelet

 

Jelenlegi formájában aggályosnak tartja a parkolóhelyek számának terézvárosi korlátozását a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke. Kovács Kázmér szerint az intézkedés akár az alaptörvénybe is ütközhet. A hatodik kerület hétfőn jelentette be, hogy a Fővárosi Önkormányzattal egyetértésben csak a helyiek által használható parkolóhelyeket jelölnek ki. Vagyis még kevesebb hely marad azoknak, akik nem ott laknak. A színházba érkezőknek a főváros azt javasolta, hogy menjenek például taxival – hangzott el az M1 Híradójában.


Megkezdődött a kizárólagos lakossági parkolási zónák kitáblázása Terézvárosban. Ennek következtében egyre több helyen tilos lesz parkolni este 6 órától reggel 7 óráig. A gépjárműveknek kijelölt helyeket csak a helyi lakosok használhatják majd. Aki pedig az adott zónában nem rendelkezik állandó terézvárosi lakcímmel, azt októbertől kivétel nélkül megbüntetik.


Soproni Tamás momentumos terézvárosi polgármester részben azzal magyarázta a reformcsomagot, hogy ezzel több jut majd a fáknak, a nyugdíjasoknak vagy épp a kerekes székkel közlekedőknek.

A korlátozások azonban itt nem érnek véget. Karácsony Gergely kabinetfőnöke ugyanis közölte: Erzsébetvárosban és a XIII. kerületben is bevezetik a lakossági parkolási zónákat, ami több ezer fővárosi autóst fog érinteni.

Kedd reggel fél nyolckor egy otthoni kávé mellől Karácsony Gergely azt üzente a fővárosiaknak közösségi oldalán, hogy ő szigorúan betartja a munkaidejét, ami szerint egy perccel sem dolgozik többet, majd elismerően szólt az új parkolási tervről.

A budapestiek egy része átgondolatlannak tartja az intézkedést, míg mások szerint egy európai fővárosban a büntetés nem lehet az irányítás eszköze.

Korábban az egyik DK-s politikus, Manhalter Dániel beszélt arról egy interjúban, hogy a fővárosban autóval közlekedők korlátozásával a teljes baloldal egyetért. De ezt a politikát képviseli a miniszterelnök-jelöltségre törő Karácsony Gergely kabinetfőnöke is. Balogh Samu hétfőn azt üzente a fővárosiaknak, ha dolguk van, szálljanak buszra vagy hívjanak taxit.

„Vendéglátóipari egységek esetében, színházak esetében elvárható hogy elsősorban közösségi közlekedéssel vagy taxival, vagy másképp érkezzenek a vendégek” – mondta Balogh Samu, Karácsony Gergely kabinetfőnöke.

A főváros jóváhagyásával megvalósuló önkormányzati döntés ebben a formájában aggályos, mind a vállalkozások, mind pedig kijelölt zónák nagysága miatt – mondta az M1-nek Kovács Kázmér. A Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke úgy fogalmazott: az intézkedés akár alaptörvénybe is ütközhet, ezért vizsgálják annak részletszabályait.

„Mi lesz, ha ez folytatódik a XIII. kerülettel vagy a többi szomszédos kerülettel, alternatívákról nem tudunk olyan arányban, mint amilyen arányban ez a rendelkezés felmerült, hogy bevezetésre került. Az helyes, hogy átmeneti idővel, de akkor is még akár alaptörvényi problémát is okozhat ennek az ilyen módon történő szabályozása” – fogalmazott Kovács Kázmér.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan feszültséget okoztak Budapesten a fővárosi önkormányzat – sokak szerint – autósellenes intézkedései.

Tavaly biciklisávokat festettek fel a Nagykörúton, majd buszsávot jelöltek ki az Andrássy úton. Idén, a nyár elején pedig egyszerre indítottak meg több felújítást, amelyek miatt az elmúlt hetekben folyamatosak voltak a dugók.