Rusvai Miklós elárulta, szerinte mikor fog tetőzni a negyedik hullám

 

Küszöbön a negyedik hullám, közben országszerte folytatódnak itthon az oltások. Emellett hamarosan újabb koronavírus elleni oltási kampány indul. Orbán Viktor a hétvégén ismét hangsúlyozta az oltás a leghatékonyabb védekezés a vírus ellen – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.


Az adatokból kiszűrhető, hogy ez a hullám már tulajdonképpen elkezdődött, hiszen az esetszámok terén a lassú emelkedés elkezdődött, és ez folytatódni fog szeptemberben – mondta Rusvai Mikós virológus, víruskutató.


Majd hozzátette, hogy véleménye szerint az igazi begyorsulása majd a hűvös, nyirkos őszi idő beköszöntével kezdődik, vagyis október második fele, novemberben.

Rusvai Miklós a negyedik hullám csúcsát körülbelül novemberre jósolja. Ezek mellett elmondta, hogy lesz hirtelen emelkedés az esetszámokban, de nem fog olyan magasra futni, mint a harmadik vagy a második hullám idején.

A negyedik hullám nem hagy maga után annyi halottat, nem lesz annyi lélegeztetőgépes, nem lesz annyi súlyos beteg, erre már biztosíték a körülbelül 65 százalékos átoltottság

– fogalmazott a virológus.

A fertőződést a vakcina nem akadályozza meg, vagyis a fertőzöttek száma lesz majd magas, de a betegek, a lélegeztetőgépen lévők és a halottak száma nem – tette hozzá.

Rusvai Miklós kihangsúlyozta, hogy 80 százaléknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb mindenki fertőződni fog. Akik nem oltatták be magukat, azok nem védettek, akik oltatták magukat, azok igen. Tehát a különbség annyi, hogy aki oltatta magát az nem betegszik meg, aki nem oltatta magát, az a fertőzés következtében megbetegszik.

A vakcinák 99 százalék fölötti arányban védenek attól, hogy valaki meghaljon vagy lélegeztetőgépre kerüljön

– fogalmazott Rusvai Miklós.

A közösség érdekében is oltakozunk, mert az oltottak szervezetében nem csak nem alakulnak ki tünetek, hanem sokkal kisebb mennyiségű vírus termelődik, vagyis kisebb lesz a környezet vírusterhelése az oltottak közelében, ezért mások kevésbé kaphatják meg a fertőzést – tette hozzá.

A címlapfotó illusztráció.