Orbán Viktor: Kimentjük aki együttműködött velünk, de a tömeges migráció szóba sem jöhet

 

Orbán Viktor miniszterelnök az afganisztáni helyzetre vonatkozóan elmondta, jelenleg is Afganisztánban tartózkodik egy katonai egység amely azon dolgozik, hogy biztonságban kimenekítse az országban tartózkodó magyarokat, és azokat az afgánokat, akik együttműködtek a honvédség kinti egységeivel az elmúlt 15-20 évben.

 

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában kiemelte: hálásak a katonai akciókban részt vevőknek, amiért vállalják a jelentős kockázatot. Magyarország azokat az afgánokat is kihozza, akik életveszélyben lehetnek, mert együttműködtek Magyarországgal az elmúlt tizenöt-húsz évben – hangsúlyozta.


Orbán Viktor a Kossuth Rádió stúdiójában nyilatkozik a Vasárnapi újság műsorának (Forrás: MTVA)

„Szerintem tisztességes dolog Magyarország részéről, de a többi NATO-tagállam részéről is, hogy mindenki gondoskodik azokról az afgánokról akik együttműködtek velünk, amíg az országban voltunk és most ezért életveszélyben vannak,

mert az új afgán kormány megtorlással fenyegeti őket” – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: sok illúziónk ne legyen, hogy ezeknek a családoknak a biztonsági helyzete hogyan alakul.

Az a korrekt, az a fair, ha kimentjük őket” – mondta, hozzátéve, hogy van ez zárt lista, a rajta szereplőket azonban le kell ellenőrizni, nem akarunk akárkit beengedni, ez pedig nem könnyű ilyen távoságról.

Orbán Viktor ezt nevezte a munka veszélyesebb, de egyszerűbb részének. A bonyolultabb a migránsválság – mondta, figyelmeztetve arra, hogy tömeges migráció várható. Mint mondta, ebben az ügyben a törököket érdemes figyelnünk, ők vannak legközelebb, nekik van terepismeretük és pontosan tudják, mi a valóság és az Egyesült Államokkal ellentétben nincs demokráciaexport mániájuk.

A török kormánnyal való együttműködés kulcskérdés

– jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: nekünk az az érdekünk, hogy az Afganisztánt elhagyni akaró leendő migránsokat ott tartsuk a térségben.

A segítséget vigyük, ne a bajt hozzuk ide” – fogalmazott, ennek érdekében a török mellett a balkáni migrációs útvonalon lévő államokkal is fel kell melegítenünk a szoros kapcsolatot, hogy meg tudjuk védeni Magyarországot a migránsválsággal szemben – mondta, megjegyezve, hogy van kerítésünk és határőrségünk, meg tudjuk magunkat védeni. Magyarország szerint a migráció ugyanis nem emberi jog.

Hozzátette, az emberek bízni szoktak a nagyhatalmakban. Úgy gondolják, az ész és a tudás aranyban van az ország méretével. Erre itt van Amerika, ami egy elég nagy ország, így elég nagy tudás is kellene koncentrálódjon benne, de nem így van. Ezer sebből vérzik ez a mostani Afganisztáni hadművelet is.

Addig rendben voltunk, amíg a terrorakciók tűzfészkét támadtuk Afganisztánban és környékén – fogalmazott. A NATO-ban az a szabály, hogy a tagországok megvédik egymást. Magyarországnak is bármikor szüksége lehet ilyen segítségre - jegyezte meg.

Orbán Viktor szerint

a bajok akkor kezdődtek, amikor a terrorfészkeket már megsemmisítették, az amerikaiak viszont úgy gondolták, jó lenne, ha az egész világ úgy működne, ahogyan az ő társadalmuk.

A demokráciaexport, amely az összes kulturális-történeti sajátosságot figyelmen kívül hagyja, szinte mindig kudarcot vall – jelentette ki.

Hozzátette: Magyarországot is próbálják megjavítani, úgy gondolják, ők tudják a legjobban, hogyan kell kezelni a migráns- és a genderkérdést.

A demokráciaépítés tehát nem működött Afganisztánban. De az működhetett volna, hogy felállítanak ott egy hatékony afgán kormányt, amely képes megvédeni a saját országát az amerikai csapatok kivonulása után.

Az Egyesült Államok hírszerzése úgy tudta, az afgán kormány elég erős ahhoz, hogy egy-két évig fenntartsa a rendet. Ehhez képest három nap alatt omlott össze az ország

– jegyezte meg a miniszterelnök.

A kormányfő kitért arra, hogy Brüsszelben most három nagy csatát kell megvívniuk. Az egyik a genderőrülettel, a második a migráció ügyével függ össze, a harmadik pedig azzal, hogy ki fizesse meg a környezetrombolás költségeit, egyesek ugyanis meg akarják adóztatni a családok ingatlanjait és gépkocsijait, amit a magyar kormány nem támogat. Az őszi európai viták középpontjában ezek a kérdések állnak majd – jelentette ki Orbán Viktor.

Itt hallgathatja vissza a teljes interjút. 

A címlapfotó illusztráció.