Megállította az elnéptelenedést a falusi csok, több községben is megduplázódott a lakosok száma

 

Továbbra is népszerű a falusi CSOK. A program indulása utáni első két évben már több mint ezer kistelepülésen indult növekedésnek a lakosságszám. Több olyan község is van, ahol az elmúlt években megduplázódott a lakosok száma. A kormány célja, hogy a korábban elnéptelenedésnek indult falvakba visszaköltözzenek a fiatalok, illetve ne vándoroljanak el – hangzott el az M1 Híradójában.


A felújítás alatt lévő, nemrég vásárolt házukat mutatta meg egy hat gyermekes Zalaapáti családapa az M1 stábjának. A férfi azt mondta, a falusi CSOK-nak köszönhetik, hogy meg tudták vásárolni a házat. Ha nincs a támogatás, csak egy kisebb otthon jutott volna a családnak.


„Szerettünk volna először közelebb kerülni Keszthelyhez, de ez egy olyan magas labda, amit butaság lett volna nem lecsapni, nem kihasználni. Így azt gondolom, hogy egy olyan házat tudtunk venni, amiben talán jobban elférünk” – fogalmazott.

A valamivel több mint ezerötszáz fős zalai községben 2015-ben inkább az elvándorlás volt a jellemző. A fiatalok, és a családok inkább elköltöztek a településről a nagyobb városokba. Ez azonban az utóbbi években megfordult, és

sokan visszaköltöznek, vagy el sem mennek.

„Most per pillanat ott tartunk, hogy használt ingatlan, használt ház Zalaapátiban nem nagyon van eladó, illetve nem nagyon lehet venni. Előfordul ugyan, de nem jellemző” – mondta Vincze Tibor zalaapáti polgármestere.

Egymás után épülnek a házak Vámosszabadin is. A település lakosságszáma az utóbbi években még a kétszeresénél is nagyobbra nőtt. Míg 2016-ban kevesebb mint ezernyolcszázan éltek a községben, 2021-ben már több mint háromezer-hétszázan. Ambrus Gellért a polgármester azt mondta, úgy számolnak, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően a következő öt-hét évben további kétezerrel nő majd a lakosságszám.

„Az állam támogatta a letelepülést különböző pénzügyi eszközökkel, és az állam továbbra is támogatja ezt. Azt gondolom, hogy a lakópark bővítése, és annak a benépesítése nem fog problémát okozni. Gyakorlatilag a telkek íróasztalról elkeltek” – fejtette ki a polgármester.

Több olyan település is van, ahol az elmúlt öt évben több mint száz százalékkal nőtt a lakosság szám.

2016 óta ezen a tíz településen volt a legnagyobb a népességnövekedés” – írta gyűjtésében a Pénzcentrum.hu. Az első helyen egy törpetelepülés, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gagyapáti áll, ahol öt év alatt 21-ről, 46-ra nőtt a lakosságszám. A második a már bemutatott Vámosszabadi, őt pedig Rajka követi.

Ezek mellett is azonban nagyon sok kisebb községben nő a lakosok száma. A családvédelmi akcióterv részeként 2019-ben pontosan ezért indította el a kormány a falusi csokot. Az indulás óta pedig az érintett 2600-2700 településből ezer településen már az első két évben elkezdett növekedni a népességszám.