Merkely: Megtiszteltetés, hogy az emberek bizalommal fordulnak hozzám

 

Az Országházban az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen adták át a Széchenyi díjakat, valamint a magyar érdemrendeket. A kitüntetettek névsorát már március 15-én nyilvánosságra hozták, de az ünnepséget akkor a járvány miatt nem lehetett megtartani. Széchenyi-díjjal ismerték el Merkely Béla tudományos, szakmai és közéleti munkásságát is. Az M1 Ma reggel című műsorának vendége a Semmelweis Egyetem rektora volt.


Merkely Béla professzor elmondta, hogy számára egy óriási megtiszteltetés ez a díj.


„Hihetetlen, csodálatos érzés. Kicsit visszagondolok a karrieremre, pályafutásomra az egyetemen a Széchenyi-díjas professzorok mindig különleges emberek voltak”

A díjat a professzor részben kutatási eredményeiért, részben pedig a Semmelweis Egyetem vezetéséért, szakmai és közéleti munkájáért is kapta.

„Amikor gyógyítunk, akkor azt keressük, hogy hogyan lehetne ezt még jobban csinálni, hogyan lehetne még hatékonyabban beavatkozni, hogyan lehetne a betegek műtéti terhelését csökkenteni” 

– emelte ki a rektor.

Elmondása alapján sokszor állítják meg az utcán, hogy különböző orvosi kérdésekben kérjék ki a véleményét.

„Megtiszteltetés, hogy az emberek bizalommal fordulnak hozzám. Az a tudat, hogy az emberek bíznak bennem, és kíváncsiak a véleményemre, nagyon sokat segít”

Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat,

hiszen a koronavírus-járvány másfél éve alatt szelektálódtak azok a rendkívül fertőzőképes mutánsok, amelyeket a régebbi variánsokhoz képest sokkal könnyebb elkapni – mondta.

Merkely Béla hozzátette: amíg az átlag napi fertőzöttek száma nem emelkedik a mostani többszörösére, kiemelten fontos, hogy azok az emberek, akik eddig nem tették, vegyék fel az oltást. Hangsúlyozta: a fertőzöttek száma emelkedik – napi 100-120 új esetet jelentenek –, de a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz, a mostani hullám az egészségügyet nem terheli meg majd.

Elmondta:

a delta variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de fertőzőképessége nagyobb.

A fiatalok oltása is elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos. Lehet, hogy visszatér a maszkhasználat, de nem minden esetben, mivel az új variáns ellen kevésbé hatékony a maszk – fűzte hozzá.

Meg kell szerezni a védettséget, mivel csak ezzel lehet elkerülni a súlyos lefolyású megfertőződést, és csak így tud mindenki visszatérni megszokott életéhez – summázta.