A Club Aliga tervei már az év végén megkaphatják az építési engedélyt

 

Az értékes területet 2018-ban szerezte meg az Appeninn Nyrt. A Club Aliga több tízmilliárdos fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől jelentős támogatást nyertek el, a kormány pedig 2020. augusztus 7-ei rendeletével kiemelt kormányzati beruházássá minősítette. A részletekről Budvári Róbert, a Pro-Mot Kft. ügyvezetője nyilatkozott az Indexnek.

A lap azt írta, a balatonaligai egykori pártüdülő rendkívül leromlott állapotú, mintegy 47 hektáros területe olyan ingatlan, mely adottságainál fogva kiváló befektetés. A területet korábban izraeli befektetők üzemeltették. Noha akkoriban nagyszabású, hangzatos tervek készültek, végül egyetlen kapavágás sem történt a szebb napokat látott ingatlanegyüttesen.

Az értékes területet 2018-ban szerezte meg Mészáros Lőrinc és Tiborcz István korábbi közös cége, az Appeninn Nyrt. azzal, hogy megvásárolta a területet tulajdonló Pro-Mot nevű céget. A Club Aliga több tízmilliárdos fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől jelentős támogatást nyertek el,


a kormány pedig 2020. augusztus 7-ei rendeletével kiemelt kormányzati beruházássá minősítette.

A Somogy Megyei Kormányhivatal július végén indította meg a környezetvédelmi hatósági eljárást. E dokumentumból kiderülnek a szállodafejlesztés, illetve az ahhoz kapcsolódó építmények és egyéb infrastrukturális fejlesztések részletei. A tervezési cél az Aliga 2 Apartman/villapark, szálloda és a hozzá tartozó épületek, parkolók, valamint kikötő épületcsoport és Agora kialakítása.

Az ötcsillagos, négyszintes szálloda két épületszárnyból állna, 162 szobával, hozzávetőleg 50 állásos mélygarázzsal, wellness részleggel. Ez utóbbinál egy külső, egy belső és egy gyerekmedence kialakítását tervezik. A területen 66 új építésű, 40 négyzetméter körüli apartman házakat is felhúznának, ezeket utak kötnék össze. A hotel területén 20 elektromos autótöltő is lesz.

(Forrás: Pro-Mot Kft./ koncepciófotó)

Az Agora fejlesztés sétányok és parkosítás mellett tartalmaz egy látványfelvonót is, mely a löszfal tetejére viszi fel az utasokat. A 12 személyes panoráma-lift nem csak akadálymentes közlekedést tesz lehetővé, de megnyitja az utat a fennsík további fejleszthetősége előtt is.

Ugyancsak az Agorához kapcsolódik, hogy kialakításának keretében teljeskörűen felújítják a kertmozit, mégpedig úgy, hogy az zenei rendezvények megtartására is alkalmas lesz.

A helyben élő lakosságot leginkább foglalkoztató fejlesztési részterületről Budvári Róbert, a Pro-Mot Kft. ügyvezetője az Indexnek azt mondta, a multifunkcionális rendezvényhelyszínt nem arra tervezik, hogy éjszakai mulatóközpontként működjön. A másik, sokakat foglalkoztató kérdés a Club Aliga előtti parti sétány hozzáférhetősége.

Erről Budvári Róbert azt mondta, hogy

a Pro-Mot vagyonkezelésében lévő állami területhez nem kívánnak hozzányúlni, nem lesz beépítve.

A nyári szezonban a strandhasználatért belépőt kell fizetni, a helyi lakosoknak, nyaralótulajdonosoknak ingyenesen hozzáférhető marad a jelenkor igényei szerint felújított partszakasz. Szezonon kívül továbbra is bárki által ingyenesen hozzáférhetővé teszik a területet.

(Forrás: Pro-Mot Kft./ koncepciófotó)

Magát a partfalat is átépítik. A Club Aliga területét érintően, azaz a kikötőtől északra 900 méter hosszan, délre pedig 500 méteren, megemelik 15-20 centiméterrel a partmagasságot. Erre azért van szükség, mert a 60-as évek óta senki nem nyúlt hozzá, miközben a tó mértékadó vízszintje megemelkedett. A partfal magasítással együtt visszaépítik a jégtörő-hullámtörő kőkorlátot is.

Budvári Róbert hangsúlyozta, hogy egyelőre csak koncepciótervekről beszélhetünk, ezek a közeljövőben lépésről lépésre fordulhatnak át engedélyezett tervekbe, addig azonban még több egyeztetés lesz az önkormányzattal. Ősz elején szeretnék a terveket a helyiek számára bemutatni. Az ügyvezető becslése szerint a teljes Club Aliga projekt az év végére vagy jövő év elejére juthat el odáig, hogy építési engedéllyel rendelkezzen.