Hat arany, hét ezüst, hét bronz – Fantasztikus eredménnyel zárta Magyarország az olimpiát

 

Véget ért az olimpia. Az utolsó versenynapon férfi vízilabdázóink legyőzték a spanyolokat a bronzmeccsen, így ők is éremmel zárták a nyári játékokat. Végül Tokióból 20 éremmel térhet haza a magyar küldöttség. Magyarország legutóbb 1996-ban zárt ilyen sikeres olimpiát. Mutatjuk az ötkarikás játékok legfontosabb magyar vonatkozású eseményeit.


„És ebben a pillanatban ki lehet mondani, hogy Szilágyi Áron a világtörténelemben először, háromszoros olimpiai bajnok”

Történelmi magyar sikerrel kezdődött a világjárvány miatt 2021-re halasztott olimpia, melynek első versenynapján Szilágyi Áron harmadszor is megnyerte férfi kard egyéni versenyét, ez pedig korábban még senkinek sem sikerült. A magyar vívók minden éremből szereztek egyet-egyet. A párbajtőröző, Siklósi Gergely második, míg a Szilágyi Áronnal felálló férfi kardcsapat harmadik helyen zárt Tokióban.

„Dressel megdönti a világcsúcsot, Milák pedig 49,68-cal, óriási Európa-csúccsal olimpiai ezüstérmes”

A következő néhány nap Milák Kristófról szólt magyar szempontból. A még mindig csak 21 éves klasszis úszó világ- és Európa-bajnoki címe mellé magabiztosan gyűjtötte be 200 pillangón az olimpiai aranyérmet, majd 100-on világrekordba üldözte az amerikai Caeleb Dresselt, ő maga pedig Európa-csúccsal lett második.

Közben Tóth Krisztián is felállhatott a dobogóra, miután a cselgáncsozó a 90 kilogrammosok bronzmérkőzésén legyőzte az orosz Igolnyikovot. Rég nem látott éremesőt hozott Magyarországnak augusztus 3-a, mikor 5 magyar sportoló is dobogóra állhatott az olimpián.

„Ugye nézitek magyarok?! Ugye látjátok?! Ugye halljátok?! Olimpiai bajnok Lőrincz Tamás”

A birkózó Lőrincz Tamás aranyérmén túl kettős magyar siker született férfi kajak egyes 1000 méteren Kopasz Bálint és a másodikként célba érő Varga Ádám révén. A Kozák Danuta-Bodonyi Dóra duó harmadik, míg a vitorlázó Berecz Zsombor második helyen végzett a finn dingi hajóosztályban augusztus 3-án. Ilyen sikeres napja legutóbb a 2004-es athéni olimpián volt a magyar küldöttségnek.

Egy nappal bátyja győzelme után ezüstérmet szerzett a fiatalabbik Lőrincz testvér, Viktor is, aki a kötöttfogásúak 87 kilogrammos súlycsoportjában lett második, és a nyíltvízi úszó, Rasovszky Kristóf is másodikként csapott célba.

Az ötkarikás játékok utolsó napjaira is jutott több kiemelkedő magyar teljesítmény. Tótka Sándor a férfi kajakosok sprintszámában győzött, és a Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra alkotta női kajak négyest sem zavarta meg a szombati felhőszakadás a japán fővárosban, ezzel pedig hatodik aranyérmét megszerző Kozák Danuta a legeredményesebb magyar női olimpikon lett.

„Ebből meg kell, hogy legyen a történelmi harmadik siker egymás után. Olimpiai bajnok a magyar női kajaknégyes, fantasztikus versenyzéssel”


Csipes Tamara második lett női kajak egyes 500-on, és emlékezetes lehet az olimpiai programban most bemutatkozó karatéban harmadik helyezett Hárspataki Gábor, valamint a játékok előtt térdsérüléssel küzdő öttusázó, Kovács Sarolta bronzérme is. És a magyar vízilabda-csapatok is eredményesen fejezték be az ötkarikás játékokat. A női és a férfi válogatott is harmadik lett Tokióban, ahonnan 20 medállal: 6 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzéremmel térhet haza a magyar küldöttség. 1996 óta nem állhatott dobogón ennyi magyar sportoló. Magyarország akkor 21 éremmel zárt Atlantában.