Újra támadásba lendült az oltásellenes baloldal

 

Sokak szerint veszélyeztetik az eredményes védekezést a vakcinaellenes ellenzéki közszereplők. Míg korábban az oltási tervet és a keleti vakcinabeszerzést támadta a baloldal, most az augusztus elsejétől kérhető harmadik oltás ellen kampányol.

 

 

Az elmúlt másfél éve Magyarországnak a koronavírus elleni védekezés jegyében telt, és ez idő alatt hazánk végig Európa első két vezető országa között volt átoltottságban, ami nem valósult volna meg, hogyha az ellenzék érveire hallgatva a kormány csak európai uniós beszerzésekben gondolkodik. 

Az M1 Ma reggel című műsorában Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője elmondta, hogy egy ilyen járványhelyzetben mind a kormányzati, mind az ellenzéki oldalnak az lenne a felelőssége, hogy egymással együttműködve megoldják a kialakult helyzetet. Azonban az is nyilvánvaló, hogy

a döntés a kormány kezében van, mivel megkapta a választók bizalmát, ugyanakkor a felelősség is a kabineté.

Azt is hozzátette, hogy egy demokráciában az ellenzék feladata, hogy kritizálja a kormány bizonyos döntéseit, de egy ilyen helyzetben nem teheti meg, hogy bizonyos tevékenységeket eleve kizárjon. A Gyurcsány Ferenc DK-elnök vezette ellenzéki koalíció állt ki a leghangosabban a kormány döntései ellen, azon belül is a keleti vakcinák beszerzése ellen. Az ellenzék csak olyan gyógyszereket, oltásokat hajlandó elfogadni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezett.

Ez azért is van mert a Demokratikus Koalíció (DK) elkötelezett híve az Európai Egyesült Államok eszméjének, ezért a brüsszeli döntések sokkal feljebbvalók, mint a tagállami kormányok által meghozott döntések.

A harmadik oltás kapcsán ismét nemtetszését fejezte ki az ellenzéki koalíció,

ami azért sem meglepő, mert korábban a DK politikusai voltak azok, akik a szakmaiságot félretéve igyekeztek égtájanként besorolni a vakcinákat.

Komáromi Zoltán, a DK politikusa, aki egyben orvos is, egy kereskedelmi tévében lezajlott beszélgetésben ellenérzését fejezte ki azzal a kijelentéssel szemben, hogy bármelyik vakcina jobb lenne mint a betegség.

„Ez volt az elmúlt időszak vakcináról szóló közbeszédjének talán az egyik mélypontja”

– mondta a Nézőpont Intézet elemzője.

A DK azt állítja, hogy a harmadik oltásról hozott döntés pártpolitikai alapon történik és nem szakmai alapon, ehhez képest Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiadott egy közleményt:

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Dél-pesti Centrum Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői és virológusai és a Szakmai Kollégiumi Tagozat egyhangúan határozták meg a harmadik oltás beadásának eljárásrendjét.”

A címlapfotó illusztráció.