×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Fejlesztésekkel segíti a kormány a minél biztonságosabb közlekedést

 

2050-re balesetmentessé akarja tenni a közlekedést az Európai Unió. Naponta 3500 halnak meg balesetben világszerte, ami együttesen 3 százalékkal csökkenti a világ GDP-jét. A magyar kormány is fontosnak tartja a közlekedésbiztonság javítását, ezért tíz pontból álló közlekedésbiztonsági akcióprogram készült.


Csak egy mozdulat, ami akár életeket menthet. Világszerte naponta csaknem 3500-an vesztik életüket közúti balesetben. A legtöbb esetben a gyorshajtás, az ittas vezetés és a mobiltelefon vezetésközbeni használata miatt következik be a tragédia, illetve azért, mert valaki nem használja a biztonsági övet.

A balesetek jelentős részében gyalogosok, biciklisek és motorosok sérülnek meg. Mivel egyre többen kerékpároznak, az is fontos, hogy a sofőrök körültekintőek legyenek velük az utakon.

Weingartner Balázs, a Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója szerint már kiskorban tudatosítani kell a gyermekekben a biztonságos közlekedés alapjait.

Szeretnénk folyamatosan minél szélesebb társadalmi csoportot megtalálni. Szeretnénk egészen kiskortól elindítani egy közlekedésbiztonsági oktatási programot, és reméljük, hogy szeptembertől, amikor az iskolai tanév megkezdődik, az oktatásba, nevelésbe valamilyen szinten ezt becsempészhetjük – mondta.

A kormány kiemelt figyelmet fordít a közlekedésbiztonság javítására.

Az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László azt mondta: az Európai Unió célja, hogy 2050-re balesetmentessé váljon a közlekedés. Ehhez itthon a közutak fejlesztésével, az oktatással, az 5G technológia alkalmazásával, a drónok használatával és a tesztpályák létrehozásával járulnak hozzá.

„Magyarországon évek óta nagyjából 540–500 környékén sajnos stabilizálódott a közlekedési balesetekben elhunytaknak a száma, és ezen mindenképpen változtatni kell.

Azt szeretnénk, ha 2030-ra felére csökkenne a közúti halálos balesetek száma. 2050-ig pedig el szeretnénk érni, hogy ne is történjen közlekedési baleset. Ezek a célok elérhetők más országok tapasztalatai alapján” – közölte Palkovics László.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a közeljövőben csaknem 3200 milliárd forint értékű közútfejlesztés valósul meg, s erre 1800 milliárd forintot biztosít a magyar kormány.