Cseh Katalin ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul a Fidesz

 

Komoly kérdéseket vet fel Cseh Katalin és „céghálójának ügye” – így látja a Fidesz. Deutsch Tamás, a nagyobbik kormánypárt EP-képviselője szerint az uniós támogatásokat érintő csalás gyanúja is felmerül, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordulnak. A momentumos EP-képviselő korábban rágalomnak nevezte, hogy köze lenne bármilyen korrupcióhoz – hangzott el az M1 Híradójában.


A Pannónia Nyomda Kft.-t még 2010-ben jegyezte be a cégbíróság. A vállalatot Cseh Katalin édesapja alapította, de 2013 és 2018 között már a politikus vezette. Cseh Katalin később éppen ezt használta fel ahhoz, hogy bekerüljön a Momentum elnökségébe.


Cseh Katalin családi cégben betöltött vezetői tapasztalatát is referenciaként tüntette fel a párt 2017-es tisztújító küldöttgyűlésén – írta csütörtökön a Mandiner. Mint fogalmaztak, az erről szóló jelentést egy csalódott momentumos juttatta el a szerkesztőségükbe.

A napokban pont a Pannónia Nyomda Kft. körül alakult ki botrány. Kiderült ugyanis, hogy a cég összesen 285 millió forintot nyert EU-s pályázatokon.

A nyomdához köthető vállalaton keresztül pedig további, összesen több mint 4,5 milliárd forintnyi közpénz landolt a Cseh család üzleti partnereinél.

A cégháló – a Pesti Srácok információi szerint – együtt vadászott az uniós támogatásra.

Később az is kiderült, hogy a családi cég arra hivatkozva is nyert 68 millió forintos uniós támogatást, hogy a 2024-es magyarországi olimpia megszervezésében vesz részt. Miközben éppen Cseh Katalin volt egyik vezéralakja az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek.

Ráadásul a vállalat egy már létező technológiával pályázott. A Bennfentes.net szerint abban a céghálóban, amely a Cseh családhoz tartozó Pannónia Nyomda Kft. körül alakult ki, megtalálható egy olyan vállalat, amelynek a svájci anyavállalata már 2013-ban kifejlesztett egy hologramkészítő gépet.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy Cseh Katalin közben folyamatosan azt hangsúlyozta, hogy meg kell védeni az uniós pénzeket a korrupciótól.

A momentumos politikus az M1 kérdésére cáfolta, hogy köze lenne a vele kapcsolatba hozott vállalatokhoz,

azt is mondta, hogy ő már lemondott a vezetésről, amikor a családi cég megnyerte az uniós forrásokat.

„A Pannónia Nyomda Kft. valóban indult két olyan uniós pályázaton, amely végül sikerrel járt, ezek a pályázatok rendben zajlottak, és a Pannónia Nyomda Kft. tudtommal, megfelelt a pályázatban előírt követelményeknek, de mint korábban említettem, én az első pályázat beadását követően lemondtam az ügyvezetői tisztségemről, és az elbírálás már ezután következett be” – fogalmazott Cseh Katalin.

Cseh Katalin óriási vehemenciával és ártó szándékkal áskálódott Magyarország és a magyar emberek ellen. Most viszont kiderült, hogy amit eddig hazudott, azt valójában maga csinálta” – mondta a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője. Deutsch Tamás közölte: a Fidesz az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul az ügyben.

„Cseh Katalin és céghálójának ügye komoly kérdéseket vet fel. Az európai uniós forrásokat érintő csalás gyanúja merül fel, ezért a Cseh Katalin-ügyben az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz, az OLAF-hoz fordulunk” – szögezte le. Deutsch Tamás hozzátette: Cseh Katalin korábban azt hangoztatta, hogy azon kell dolgozni, hogy az EU-s pénzeket ne lehessen ellopni. Így a Fidesz most eszerint jár el.