×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Nem riadnak vissza az erőszaktól a migránsok: gázspray-vel fújták le a rendőröket

 

Ismét egyenruhásokra támadtak migránsok a déli határkerítésnél, ezúttal Ásotthalomnál. Egy nagyobb csoport megpróbált átjutni a biztonsági határzáron kedd este, de szembe találták magukat a járőröző katonákkal és rendőrökkel, akiket ezután gázspray-vel lefújtak. Négy katona könnyebben megsérült, ők orvosi ellátásra szorultak; a migránsoknak nem sikerült átjutniuk – hangzott el az M1 Híradójában.


Egy tizenöt főből álló csoport akarta illegálisan átlépni a magyar-szerb határt Ásotthalomnál kedden este. A migránsok nem sokkal kilenc óra előtt érkeztek az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szabó Szilvia a Csongrád-Csanád Megyei Rendőrkapitányság szóvivője az M1-nek azt mondta, hogy a határrendészek már korábban észrevették a közeledő migránsokat, ezért időben megerősítették az érintett szektor védelmét.

A fiatal férfiakból álló csoport tagjai először szidalmazták, majd pedig szerb oldalról gázspray-vel lefújták a határt védőket. Ennek ellenére az erőszakos határátlépési kísérletet az egyenruhások meg tudták akadályozni és a csoport rövidesen távozott a helyszínről” – mondta Szabó Szilvia.

A támadásban négy katona könnyebben megsérült, kórházba kellett őket vinni.

Ellátásuk után valamennyien folytatták a szolgálatot. A környéken élők nem lepődtek meg a támadás hírére. Azt mondják, a migránsok nem törődnek azzal, hogy mit szabad és mit nem. Ha valamit nagyon akarnak, az erőszaktól sem riadnak vissza.

A migrációs nyomás folyamatosan nő a balkáni útvonalon és az illegális bevándorlók tömegben erőszakosak lehetnek” – fogalmazott Georg Spöttle biztonságpolitikai elemző az M1-en.

„Rengeteg helyről indulnak el az emberek és mikor felgyülemlik egy nagy tömeg, értelemszerűen a tömegdinamikából kiindulva erősnek érzik magukat és ezért történt ez a támadás” – tette hozzá az elemző.

A határrendészeket ért támadás miatt a Szegedi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

A támadók kézrekerítése érdekében a rendőrség felvette a kapcsolatot a szerb hatóságokkal.


Csaknem hat éve védi az érzékelőkkel ellátott három méter magas kerítés Magyarország déli határát, ahol rendőrök és katonák is folyamatosan járőröznek. Ennek ellenére illegális migránsok csoportjai többször kíséreltek meg erőszakosan bejutni az országba. Csak tavaly négy nagyobb csoport próbálkozott.

Szilveszter hajnalban 120 illegális migráns támadt rá a Kübekházánál szolgáló rendőrökre és katonákra, kövekkel dobálták meg és szidalmazták őket. A migránsok azután váltak erőszakossá, miután rájöttek, hogy az általuk felbérelt embercsempészek becsapták őket. A rendfenntartóknak, még időben sikerült megállítaniuk a támadókat.

2020 szeptemberében Röszkénél 40 bevándorló próbált meg áttörni a határzáron. A migránsok létrákkal rohanták meg a kerítést, amiket, miután nekitámasztottak, felmásztak rajta és kövekkel kezdték dobálni a magyar rendőröket.

A támadók fiatal férfiak voltak, fejükön kapucni vagy sapka volt, a legtöbben az arcukat is eltakarták.

A migránsok több ponton is támadtak egyszerre, a rendőségnek azonban sikerült visszaverni a támadást. A hatóságok három szír férfit őrizetbe vettek, a a többiek visszamenekültek Szerbiába.

Alig egy hónappal korábban is hasonló módon próbálkoztak a migránsok. Akkor száz bevándorló érkezett a kerítéshez, ahol a rendőröket megdobálva próbáltak meg átjutni a határon. De 2020 januárjában is nagy volt a feszültség a déli határnál, ekkor egy hatvan fős, fiatal férfiakból álló tömeg próbált betörni az országba. A rendőrök csak figyelmeztető lövésekkel tudták megállítani őket.

Az elmúlt 6 év leghevesebb támadása nemsokkal a határzár után történt.

A hatóságok 2015 szeptemberében zárták le az utolsó átkelő pontot Szabadka és Röszke között, ami addig a délről érkező migráció legfontosabb útvonala volt.

Másnap az országhatáron kívül rekedt bevándorlók kövekkel és vizespalackokkal dobálták meg a rendőröket, majd Röszkénél áttörték a kerítést. A támadókat csak vízágyú és könnygáz bevetésével tudták visszaszorítani a rendőrök a szerb oldalra.