Terrorszervezet mellé állt, és eltorzított tényekkel tudósított a magyar baloldali média

 

A kiegyensúlyozott tájékoztatásért küzdő Magyar-Izraeli Média Center Egyesület májusi jelentéséből kiderül, hogy a legutóbbi gázai konfliktusról szóló magyar tudósítások egy részét egyoldalúság, elfogultság, eltorzított tények és hazugságok jellemezték. Olyan nagyobb baloldali hírportálok, mint a Mérce, a 444.hu és a Telex, illetve az Azonnali ugyanis az EU és Magyarország által is terrorszervezetnek tartott Hamász narratíváját tette magáévá – számolt be róla a Hetek.hu.

A Hamász gázai palesztin terrorszervezet május folyamán 11 nap lefolyása alatt a Gázai övezetből több mint 4000 rakétát lőtt ki izraeli civilekre, és erőszakot szított a Templom-hegyen, valamint számos zsidók és arabok által vegyesen lakott városokban, melynek során lincselésekre, gyújtogatásokra és kődobálásokra is sor került. Az izraeli hadsereg precíziós ellencsapásokkal válaszolt, megsemmisítve a Hamász számos katonai állását.

Az agresszióért a világ főáramú médiája, számos vezető politikus és közéleti személyiség is egyedül Izraelt marasztalta el.

A Magyar-Izraeli Média Center Egyesület jelentése azt vizsgálta, hogyan is tudósított az eseményekről a hazai sajtó, mennyire volt objektív, kiegyensúlyozott a tájékoztatásuk, terrorszervezetként utaltak-e a Hamászra, illetve, hogy beszámolóik és a Hamász narratívája között volt-e különbség.

A jelentés főként a legolvasottabb (Mérce, 444.hu, Telex) illetve a korábban Izrael-ellenes cikkeket megjelentető (Mérce, Azonnali) liberális, baloldali híroldalak cikkeit vizsgálta a 2021 május 6-a és 2021 június 6-a közötti időszakban.

A gázai konfliktusról megjelent cikkekben közös pont volt, hogy sem a Gázát uraló Hamászra, sem az Iszlám Dzsihádra nem mint terrorszervezetekre hivatkoztak – holott az előbbit az EU és Magyarország is terrorszervezetként tartja számon –, illetve az is, hogy a zsidó államot állították be agresszornak.

Ahogy azt a Hetek.hu írta, a Mérce újságírói siettek kiemelni, hogy a Hamász és Izrael között korántsem kiegyenlítettek az erőviszonyok, hiszen a palesztin szervezetnek nincsen Vaskupola légelhárító rendszere, a Lodban és Akkóban dúló erőszakos zavargásokat egyszerűen tüntetéseknek titulálták, illetve minden bizonyítás nélkül leszögezték, hogy Izrael apartheid rendszert tart fenn.

Netanjahu miniszterelnököt mindemellett gyilkosnak állították be a terroristákat érő válaszcsapások kapcsán:

Közleményük szerint négy magas rangú tisztviselőt öltek meg Gázában, ami nem segít a konfliktus deeszkalálásában, ahogy az sem, hogy Netanjahu elnök további várható gyilkosságokat jelentett be” – írták.

A 444.hu hírportál szintén nekiment cikkeiben Netanjahunak, és egyértelmű utalást tettek arra, hogy a miniszterelnök arra használja fel a helyzetet, hogy megőrizhesse hatalmi pozícióját:

Nehéz nem gondolni arra, hogy az erőszakhullámnak valahogy köze van az éppen távozóban lévő Netanjahu miniszterelnök kétségbeesett kavarásaihoz, amikkel szeretne valahogy mégis hatalmon maradni.

A cikkírók emellett idézőjelben használták a terrorcélpont kifejezést az Izraeli válaszcsapások kapcsán, ezzel is ellentmondva az EU és Magyarország által egyaránt osztott álláspontnak, miszerint a Hamász egyértelműen terrorszervezet.

A Hetek.hu kiemelte, a liberális lapok azért is számon kérték az izraeli oldalt, hogy nem adott magyarázatot arra, miért is ütött rajta az AP és az al-Dzsazíra irodaépületén Gázában,

holott ezt az izraeli hadsereg megtette, mikor rámutatott, Hamász-állásként működött az épület. Frissítés, helyreigazítás azóta sem jelent meg.

A Telex konfliktus alatt megjelent tudósításaiban minden bizonyíték és alátámasztás nélkül írta meg, hogy Izrael 1948-ban többszázezer arab embert deportált az országból és ezzel etnikai tisztogatást végzett volna.

Végül az Azonnali portál cikkeit vizsgálva még élesebb, Izrael-ellenes nyelvezettel találkozhattak az olvasók. Utaltak arra, hogy Izrael népirtást követett el a palesztinok ellen, de a cikkírók a zsidó államot gyarmatosítóként is beállították, mint ami felelős a gázai helyzetért, kollektívan bünteti a palesztinokat, terroristaként kezeli a gyermekeket és "klasszikus apartheid rendszert" tart fenn.

Azok, akik generációk óta hordozzák a népirtás és kizavarás emlékét, akik immár a hetvenezres Lodban csak húszezren vannak, mint az eredetileg maradni engedélyezett, de házaik és földjeik elhagyására kötelezett lakók leszármazottai” – írták a lodi zavargások kapcsán.

Mindezekből nem a kiegyensúlyozott, objektív tájékoztatás érződik ki, hanem erősen egyoldalú, a gázai palesztin terrorszervezet terminológiáját és narratíváját közvetítő hozzáállás, ami szükségszerűen félretájékoztatáshoz vezet

– vonta le a konklúziót a jelentés.