Beindultak az otthonfelújítási támogatások

 

Január óta már több mint húszezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, közülük minden második már meg is kapta a pénzt. Az eddig kifizetett összeg meghaladja a 17 milliárd forintot. Az építőipari vállalkozások is jól járnak: hiszen sok család éppen az állami támogatás miatt kezd felújításba.

Miklós András az M1 Híradójának elmondta, hogy tavasszal döntött úgy családjával, hogy teljesen felújítják konyhájukat, a nappalijukat, és ehhez igénybe veszik a kormány otthonfelújítási támogatását. Egy hónap alatt sikerült a munkákkal végezniük. Miután május végén sikerült minden számlát kifizetni, akkor a Magyarország.hu oldalon keresztül 40-45 nap után lezárult és megkapták a támogató okiratot és a pénzt is.

Eddig több mint húszezer család igényelte az otthonfelújítási támogatást, amit több mint tízezren már meg is kaptak. A kifizetett összeg meghaladta a 17 milliárd forintot.

Várható volt, hogy nagy lesz az érdeklődés a január 1-el indult program iránt, hiszen a költségek felét, maximum hárommillió forintig az állam állja. Ráadásul minden család élhet ezzel a lehetőséggel, ahol a gyerekek nem töltötték be a 25. életévüket.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter közösségi oldalán azt mondta: az állami támogatás azoknak segít, akik jobb körülmények között szeretnék nevelni a gyermekeiket.

„Milyen munkákra is lehet ezt a támogatást igénybe venni? Például, hogyha felújítják a konyhát, és vesznek ide beépíthető konyhagépeket, vagy hogyha egy fürdőszoba-felújításuk van, vagy éppen kicserélik a tetőszerkezetet, kerítést építenek, vagy a nyílászárók cseréje, vagy éppen egy napkollektor, napelem, ezek mind-mind olyan beruházások, amelyekhez igénybe vehetik az otthonfelújítási támogatást, sőt a hozzákapcsolódó otthonfelújítási kölcsönt is” – mondta Novák Katalin.

 Az állami programból, amelyet elsősorban a családok megsegítésére találtak ki, az építőipar is sokat profitálhat.

„A hirtelen jött magas építőanyag-áremelkedés ellenére sem tört meg a lakásfelújításoknak az üteme. A családi otthonteremtéssel a háttérben egy húzó területe az építőiparnak, és nagyon fontos, különösen a mikro-, kis- és középvállalkozói körben, ahol elsősorban a felújítások és a lakásépítések fontosak” – ismertette az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László.

Az ÉVOSZ várakozásai szerint a tavalyi 200 ezer után idén 250 ezer lakást újíthatnak fel az építési vállalkozók.

A családok jövő év végéig nyújthatják be támogatási igényüket.

A címlapfotó illusztráció.