×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A ponthatárokra várnak a felvételizők

 

Csütörtök este 8 órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők. A diákoknak Budapesten és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartanak.

Az adatok a Felvi.hu oldalon lesznek elérhetők, de a diákok sms-ben is értesítést kapnak. Egy év kihagyás újra ponthatárváró rendezvényekre várják a felvételizőket.

Budapesten az ELTE Lágymányosi Campusnál várják a fiatalok a pontokat, amelyen a hirado.hu munkatársai is jelen vannak.

 

A felvételizők a ponthatárok kihirdetését Budapest mellett Debrecenben, Egerben, Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsen, Salgótarjánban és Szegeden kísérhetik figyelemmel. Az M1 helyszíni tudósítói szerint mindenhol több száz diák várja izgatottan az eredményeket.

Több mint százezren jelentkeztek

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára az M1-nek elmondta, hogy 2020-hoz képest ebben az évben 10 ezer 300-zal többen - mintegy 102 ezren jelentkeztek - a felsőoktatásba.

Az államtitkár nagyon jónak értékelte ezeket a számokat, hozzátéve, hogy a fiatalok szeretnének diplomát szerezni; „nőtt az oklevél és a diploma presztízse”.

A fiatalok „olyan jövőképet képzelnek maguknak, amelyben a képzettség és a minőség komoly szerepet kap” – fogalmazott az államtitkár.
Mint kifejtette, nőtt az érdeklődés az agrár- és pedagógusképzések, valamint a műszaki-informatikai képzések, valamint az orvosképzés iránt is, a „slágerszakok" ugyanakkor továbbra is a gazdaságtudományi képzések.

Bódis József beszámolt arról is, hogy az új külföldi hallgatók számáról még nincsenek pontos adatok, de összességében az elmúlt években a felsőoktatás „nemzetköziesítési programja sikerrel járt, amelynek köszönhetően több mint 38 ezer külföldi hallgató tanul Magyarországon. Megjegyezte azt is, hogy az ő számukat tovább kívánják emelni.

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME vagyonkezelő alapítvány elnöke,  a Brain Bar alapítója Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke az M1 Ma este adásában beszélt a megváltozott egyetemi struktúrákról beszélgetett.

 

A közmédia csatornáin, az M1 és az M5 kulturális csatornán  is folyamatosan nyomon követhetik a felsőoktatási ponthatárokat.