Hajdú B. Istvántól is tanulhatnak a jövő sportújságírói

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az MTVA szakirányú továbbképzését hirdetett, amelynek célja, hogy újságírói, szerkesztői ismereteket adjon át a média, azon belül is a közmédia iránt érdeklődő hallgatóknak. A program részleteiről Bartóki-Gönczy Balázs, az NKE Közszolgálati média-újságíró és szerkesztő képzés szakfelelőse, valamint Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója beszéltek az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában. A beszélgetésből kiderült, hogy az oktatók között van a népszerű sportriporter, Hajdú B. István is, aki hamarosan Tokióból jelentkezik be az olimpiai mérkőzések kommentátoraként.

 

Valóra válhat azok álma, akik már rendelkeznek valamilyen alapfokú diplomával, de újságíróként képzelik el a későbbi pályafutásukat. Az újságírói és szerkesztői ismeretek mellett, a 2021/22-es tanév a sport iránt érdeklődőknek is kedvez, mivel a következő tanév kiemelt témája a sportszerkesztői képzés lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és az MTVA együttműködésében zajló szakirányú továbbképzésen. Alapfokú diplomával rendelkező hallgatók jelentkezését várják augusztus 18-ig – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.


„Az első év után pozitívak a hallgatói visszajelzések. Bízunk abban, hogy szeptembertől a terveinknek megfelelően, gyakorlatorientált képzésben sajátíthatják el a hallgatóink az újságírás, szerkesztés és a sportújságírás szakmai fortélyait. A foci Eb és az olimpia kapcsán, most sokakat megszólít a sport.

Tavaly összesen 80 jelentkezőnk volt szakirányon, de felvételt csak töredékük nyert, idén 19-en fejezték be a képzést. Igyekszünk nekik segíteni abban, hogy a tanulmányaik befejeztével a munka világában is elhelyezkedhessenek”

– fogalmazott Bartóki-Gönczy Balázs, az NKE adjunktusa. A képzésen a sportszakirány egy választható specializáció, emellett választható a rádiós szerkesztői munkára felkészítő specializáció is.

„A sportágakban jártas, a televíziózás és az újságírás iránt érdeklődő jelentkezőket keressük. A kétféléves képzés tanmenetében négy olyan tantárgy található, ami sport fókuszú. Az első szemeszterben az elméleté a főszerep, ekkor az újságírás alapjait ismerhetik meg a hallgatók, míg a másodikban olyan különleges gyakorlati órákon vehetnek részt, ahol többek között a kommentátori feladatokat is kipróbálhatják, miután Hajdú B. Istvántól megtanulták a legfontosabb szakmai alapokat” – tette hozzá az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorának vendégeként Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója. A további részletek a Ma reggel idézett adásából ismerhetők meg.