Zivatarveszély! Figyelmeztetést adott ki az OMSZ

 

Zivatarveszély miatt az ország középső területein több járásra másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda este. Az érintett területeken a következő órákban olyan hevesebb zivatarok alakulhatnak ki, amelyekben a villámlások mellett kockázatot jelent az erős szél, a jégeső is.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Budapesten, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyében várható, hogy további másodfokú riasztásokat adnak ki. A többi megyében zivatarveszély miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.


(Fotó: met.hu)

Kiemelték, hogy az esti órákban főként az ország középső harmadán (a Dunántúl keleti részén és a Duna-Tisza-közén) alakulhatnak ki heves zivatarok. Az intenzívebb zivatarokat viharos (jellemzően óránkénti 60-80 kilométeres vagy ennél is erősebb) széllökés, intenzív csapadék, jégeső kísérheti (rövid idő alatt 30 milliméternyinél is több eső eshet, több centiméteres jégdarabok hullhatnak). Éjszaka a zivatarok egyre inkább a keleti országrészre korlátozódnak.

Csütörtökre a zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt a fél országra adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Azt írták: csütörtökön is jellemzően a Dunától keletre, főleg a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok. Ezeket felhőszakadás, viharos széllökés és esetleg jégeső kísérheti.

Kitértek arra is, hogy csütörtökön már csak a délkeleti és a déli megyékben lehet 25 Celsius-fok körül a napi középhőmérséklet. A hőség miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére adtak ki, de már csak elsőfokú figyelmeztetést. Az előrejelzés szerint csütörtökön a hajnali 13-22 fokról délutánra 27-33 fokig melegszik fel a levegő.

A címlapfotó illusztráció.