Szuperdugók bénítják a fővárost, de káosz lesz a Blahán is – térképen mutatjuk, mire számíthat

 

Hétfőtől még nehezebb lesz közlekedni Budapesten, elkezdődött ugyanis a Blaha Lujza tér felújítása. A főváros hetek óta az elviselhetetlen dugóktól szenved, a Lánchíd és a pesti rakpart után ez lesz a harmadik nagy felújítás egy időben Budapest belvárosában. A hirado.hu térképén mutatja meg a Budapestet megbénító lezárásokat.

 

Ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti a grafikont


Borítékolható a másfél évnyi káosz a Blaha környékén.

Hétfőn megkezdődtek a felújítási munkálatok a fővárosi Blaha Lujza téren, ezért minden irányban sávlezárásra, torlódásra és hosszabb menetidőre kell számítani. Az első ütemben az aluljáró födémjét szigetelik, ezért 10–12 hétig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani a csomópontban. A tér felújítása várhatóan 2022 végére fejeződik be.

Blaha Lujza tér

Miközben a főváros hetek óta az elviselhetetlen dugóktól szenved, a Lánchíd és a pesti rakpart után ez lesz a harmadik nagy felújítás egy időben Budapest belvárosában.

Június elején elkezdték a pesti alsó rakpart átépítését, a munka hatalmas dugókkal indult. Egyelőre a Margit híd és a Lánchíd közötti szakasz újul meg, itt teljes zárással számolhatnak az autósok, hónapokig. A lezárás szinte az egész város forgalmán meglátszik, torlódások, dugók vannak a főbb útvonalakon. Az alsó rakpartot észak felől a Margit híd északi felhajtójánál, déli irányból pedig az Eötvös térnél lehet elhagyni. A lezárás várhatóan 2022. június 30-ig tart majd.

A Lánchíd felújítását június 16-án kezdték meg, a közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

A Lánchíd lezárása miatt kialakított forgalmi rend változásai

Felújítás miatt teljesen lezárták a Lánchidat. A Hegyalja úton buszsávot létesítettek a BAH-csomóponttól a Döbrentei térig. Újrahangolták a Hegyalja úton működő közlekedési lámpákat, és átalakították a forgalmi sávokat a Döbrentei térnél. Jobbra kanyarodni kizárólag a buszsávba való besorolás után lehet. A buszsávot taxival és motorral is lehet használni.

Új körforgalmat alakítottak ki a Clark Ádám téren, a Széchenyi István téren csak egy sáv járható.

Az Alagút utcából az Attila útnál mindkét irányból lehet balra kanyarodni. Az Attila útról a Mészáros utca irányába a két belső sávból lehet balra fordulni.

A budai rakparton kerékpározók számára egy alternatív útvonalat jelöltek ki a Batthyány tér (Vám utca) és a Döbrentei tér között. Az észak felől érkezőknek a Bem rakpart–Vám utca–Fő utca–Clark Ádám tér–Lánchíd utca–Döbrentei utca–Döbreneti tér útvonalon lesz lehetőség kerülni. A dél felől érkezőknek a Döbrentei tér–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart útvonal az ajánlott.

Lezárták a Lánchíd a híd pesti és budai oldalán a gyalogos-aluljárót.

A Blaha Lujza tér felújítása miatt kialakult forgalmi rend változások 2021.  július 12. és 2022 között

Az átmeneti forgalmi rend várhatóan szeptember közepéig lesz érvényben. Eszerint a következő 10–12 hétben is marad a Rákóczi úton a 2x2 sávos közúti forgalom, az autóbuszok gyors átjutását a lámpaprogram és az elsőbbségadás biztosítja. A 4-es, 6-os villamosok haladását nem kell korlátozni.

A Nagykörutat egysávosra szűkítik, a Rákóczi úton pedig megszüntetik a buszsávot. A tér használatát és a gyalogosforgalmat a felújítás befejezéséig, 2022 végéig korlátozzák.

Az Erzsébet körútról nem lehet jobbra bekanyarodni a Rákóczi útra. A téren az áruház előtti utcát kétirányúsítják, de a parkolót lezárják, ide nem lehet behajtani. A felújítás idejére megszűnik a csomópontban a körúti kerékpársáv, és a lezárt munkaterületet a gyalogosan közlekedők sem használhatják.

Kétirányúsítják a Wesselényi utcát a Klauzál utca és a Nyár utca között, illetve a Dohány utcát a Nagy Diófa utca és a Nyár utca között.

Útszűkület a Clark Ádám tér környékén július 7. és augusztus 13. között

A Clark Ádám téren, továbbá a Lánchíd utcában és a Fő utcában mindkét irányban a térnél útszűkületre és sávelhúzásra, valamint a Hunyadi János úton az Alagútnál útszűkületre számítsanak gázvezeték építése miatt.

Szakaszos sávlezárás a Szent Gellért rakparton július 7. és szeptember 30. között

A Szent Gellért rakparton a Rudas gyógyfürdőtől déli irányban szakaszosan lezárták a külső sávot és a járdát a sziklafal karbantartása miatt.

A Batthyány tér felújítása június 8-tól visszavonásig

A Batthyány téren a Bem rakpart felől a Fő utca irányába nem lehet áthajtani felújítás miatt. A tér déli útpályájának egyirányúsítása megváltozott: a Fő utca felől kizárólag a BKK autóbuszai és a taxik hajthatnak be.

Lezárás a II. kerületi Bem József téren szeptember 29-ig

Lezárták a Bem József teret a Frankel Leó út és a Fő utca között építkezés miatt.

Sávlezárás a XIII. kerületi Dózsa György úton június 25. és augusztus 26. között

A Dózsa György úton a Kassák Lajos utca és a Tüzér utca között mindkét irányban sávlezárásra számítsanak csatornaépítés miatt. Nem lehet balra kanyarodni a Dózsa György útról a Váci út felé a Kassák Lajos utcába, a Kassák Lajos utcából egyik irányban sem a Dózsa György útra, valamint a Tüzér utcából befelé a Dózsa György útra.

Megváltozott a forgalmi rend a Váci út–Dózsa György út csomópontban július 3. és 2022. augusztus 31. között

Megváltozott a forgalmi rend a Váci út–Dózsa György út csomópontban a 3-as metró felújítása miatt. A Váci úton a Dózsa György útnál irányonként két sáv járható, befelé nem lehet balra, a Dózsa György útra kanyarodni, a kifelé vezető oldalon pedig csak egyenesen lehet tovább haladni. A Dózsa György úton a Váci útnál irányonként egy sávon lehet közlekedni.

Útszűkület a XIII. kerületi Göncöl utcában, lezárás a Tahi utcában és a Mosoly utcában július 6. és 2022. március 31. között

A Göncöl utcában mindkét irányban a Gyöngyösi utca és a Rákos patak között útszűkületre kell számítani, illetve megszüntették a parkolósávot közműfelújítás miatt.

A Tahi utcát és a Mosoly utcát lezárták a Göncöl utcánál.

Lezárás az V. kerületi Veres Pálné utcában augusztus 31-ig

Lezárták a Veres Pálné utcát a Vámház körút és a Szarka utca között építkezés miatt, csak az építési forgalom hajthat be.

Megváltozott a Szerb utca egyirányúsága a Veres Pálné utcától a Királyi Pál utca felé.

Sávlezárás az Andrássy úton 2022. április 6-ig

Az Andrássy úton kifelé az Oktogon előtt a Nagykörútra jobbra kanyarodó sávot lezárták egy szakaszon építkezés miatt.

Lezárás az V. kerületi Arany János utcában július 6. és 2022. január 7. között

Lezárták a Belvárosban az Arany János utcát az Akadémia utca és a Tüköry utca között felújítás miatt. Az Akadémia utcában egy rövid szakaszon sávelhúzással lehet közlekedni.

Lezárás a XIII. kerületi Szent László utcában július 6. és augusztus 25. között

Lezárták a Szent László utat a Szegedi út és az Országbíró utca között, mert vízvezetéket építenek.

Sávlezárás az Üllői úton 2022. január 31-ig

Az Üllői úton kifelé a Ferenc körútra jobbra kanyarodók sávszűkületre számíthatnak a 3-as metró felújításához kapcsolódó munka miatt.

A lista nem teljes, a BKK Info oldalán lehet követni az éppen aktuális lezárásokat, útszűkületet és sávlezárásokat.

A címlapfotó illusztráció.