×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Így viselte az ország a nyár eddigi legmelegebb napját

 

Nagyon meleg volt ez a nap is. Adonynál 40,2 Celsius fokot mutattak a hőmérők, ezzel megdőlt az országos napi melegrekord. Aki tehette, ma is víz közelében vészelte át a kánikulát. Holnap azonban jön a hidegfront, és szerte az országban zivatarokra lehet majd számítani – hangzott el az M1 Híradóban.


Már a nyitáskor sokan álltak sorba a az ország legnagyobb fürdője előtt. Ahogy emelkedik a hőmérséklet, úgy nő a vendégek száma is a Hajdúszoboszlón. A 30 hektáros területen több ezren strandolnak és próbálják hűsíteni magukat a vízben.

„Strandolni fogunk egész nap, és próbáljuk víz mellett elviselni ezt a meleget” – nyilatkozta egy ott nyaraló.

Csütörtökön még az esti órákban is 30 fok fölötti hőmérséklet várható, így sokan döntöttek úgy, hogy sötétedésig, vagyis este kilencig is maradnak.

„Teljes kapacitással üzemelünk. Gyakorlatilag reggel héttől este 21 óráig minden vendég megtalálhatja fürdő szolgáltatásokból a számára megfelelőt” – tájékoztatott Kircsi Lajos, a Hungarospa Hajdúszoboszló Zrt. vezérigazgatója.

Balatonszárszón is már délelőtt meghaladta a 30 fokot a hőmérséklet, de a víz is 27 fokra melegedett, így a strand bejáratánál már reggeltől kígyózott a sor.

A szakemberek szerint nagyon fontos, hogy védekezzünk az erős napsugárzás ellen – ha lehet, inkább tartózkodjunk árnyékban, használjunk magas faktorszámú naptejet, hűsöljünk a vízben vagy akár a párakapuk alatt, és fogyasszunk sok folyadékot.

Azt tapasztaljuk, hogy nagyon odafigyelnek, az emberek. Mi reggel 9-kor nyitunk és már reggel 9-kor sorba állnak a vendégek. Nappal  11 óra és 3 óra között a családosok hazamennek és otthon pihennek, a többiek pedig a központi területen az árnyékban vannakmondta Németné Szabó Magdolna Balatonszárszó turisztikai referense.

Sokan vannak viszont, akiknek a hőség idején is dolgozniuk kell, például a Pest megyei Kakucsnál, ahol éppen aszfaltoznak a munkások. Az ott mért adatok szerint míg a fák között csak 36 fok volt, addig a munkálatok mellett már az 55 fokot is meghaladta a burkolat hőmérséklete, a friss aszfalt fölött pedig elérte a 140 fokot.

Jelenleg az egész országban harmadfokú hőségriadó van érvényben, amelyet az országos tiszti főorvos rendelt el. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, ilyenkor különösen veszélyben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Csütörtök délután Adonynál 40,2 fokot mutattak a hőmérők, ezzel megdőlt az országos melegrekord. Pénteken nyugat felől érkezik a hidegfront, zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.