Borítékolható a másfél évnyi káosz a Blaha környékén

 

Hétfőtől még nehezebb lesz a közlekedni Budapesten, elkezdődik ugyanis a Blaha Lujza tér felújítása. A fővárosi önkormányzat szerint 2,5–3 hónapig komolyabb forgalomkorlátozásra kell számítani, vagyis bőven belecsúszik a munka az új tanév kezdetébe.


A főváros közepén, a Blaha Lujza téren csordultig teli szemetes konténerekben kutatnak élelem után a városi galambok.

Kicsit távolabb tőlük egy hajléktalan oltja szomját az utcai csobogóból. Társa pedig az üres sörösdobozok között, a földön fekve alussza az igazak álmát. Az sem zavarja, hogy a téren terjeng a vizelet és egyéb kellemetlen szag.

Bár a korábbiakhoz képest egyszerűbb formában, de jövő hétfőn megkezdődik Budapest egyik legfontosabb csomópontjának felújítása, amely mintegy 540 napig tart majd – jelentette be Karácsony Gergely kabinetfőnöke, Balogh Samu.

A főpolgármester a projekt mostani indulásának beharangozóján nem vett részt. A közösségi oldalán megjelenő bejegyzése szerint ugyanis fontosabb dolga akadt: épp a miniszterelnök-jelöltség megszerzésért kampányolt.

Miközben a főváros hetek óta az elviselhetetlen dugóktól szenved, a Lánchíd és a pesti rakpart után ez lesz a harmadik nagy felújítás egyidőben Budapest belvárosában.

Ennek során a Nagykörutat egysávosra szűkítik, a Rákóczi úton pedig megszüntetik a buszsávot. Balogh Samu közlése szerint a 4-es-6-os villamos zavartalanul fog járni. Az aluljáró szigetelését felújítják, de nem bővítik azt, és elmarad a Rákóczi úti buszmegállók fölötti védőtető megépítése is.

A BKK január végén még azt közölte, a beruházás 2,6 milliárd forintba kerül.

Egy hónapja a kivitelezői szerződés aláírásakor azonban már azt írták, hogy a teljes projekt bruttó 3,4 milliárd forint lesz. A Világgazdaság korábban arra emlékeztetett: az európai közbeszerzési értesítő júniusi száma szerint a szerződés viszont bruttó 4,5 milliárdról szól.

Vagyis az áttervezés utáni munkálatok – a csökkentett tartalom ellenére is - csaknem 2 milliárd forinttal kerülnek többe. A számokat az M1 kérdésére Karácsony Gergely kabinetfőnöke nem cáfolta, az eltérést forráshiányra panaszkodó példával próbálta érzékletessé tenni.

A kormány nemcsak a Lánchíd, hanem a Blaha Lujza tér felújítását is támogatja. Utóbbi fejlesztésre már 2019 májusában elutalta az ígért egymilliárd forintot a fővárosnak. Azzal a megkötéssel, hogy ezt az összeget az idei év végéig fel kell használni.

A címlapfotó illusztráció.