×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Gulyás: Brüsszel nem mondhatja meg, ki hogyan neveli a gyermekét

 

Változatlan a magyar kormány elkötelezettsége mind az európai közösségi jog, mind a magyar alkotmány, mind a gyermekvédelem iránt – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés utáni sajtótájékoztatón az Európai Parlamentben (EP) a nap folyamán folytatott vitával kapcsolatban.


Közölte, a magyar kormány minden tárgyszerű vitára nyitott, de visszautasítja azt, hogy az EP „meleg bosszúpornó” miatt jogerősen elítélt baloldali képviselőre bízta a magyar gyermekvédelem ügyét.

„Mindennek a legalja, hogy az EP-ben a magyar gyermekvédelem ügyét egy olyan máltai baloldali képviselőre bízták, akit korábban két évre ítéltek hazájában meleg bosszúpornó miatt” – fogalmazott.

Ez jól mutatja a civilizációs szakadékot, amely az EP baloldali többsége és a magyar kormány között fennáll. A gyermekvédelem ügye a legfontosabb, Brüsszel hiába próbálja elérni, hogy LMBTQ aktivistákat engedjünk be az óvodákba és iskolákba, erre az ország nem hajlandó.

 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar alaptörvény mellett az unió alapjogi chartája is a szülő kötelezettségévé teszi a gyermekek nevelését.

A gyermekvédelem állami feladat, és az uniós alapjogi charta is ezt szabályozza. Brüsszel nem mondhatja, meg, hogy ki hogyan neveli a gyermekét – tette hozzá.

 

Gulyás Gergely álhírnek nevezte azokat a híreket, hogy elutasították Brüsszelben a magyar helyreállítási alapot.

Hónapok óta tartanak a tárgyalások, egyes fejezeteket újranyitottak, de szó sincs arról, hogy elutasították volna a terveket – fogalmazott.

A nem oltottak kapják el a vírust

A kormány tárgyalt a járványügyi helyzetről is szerdai ülésén. Jó eséllyel lesz negyedik hullám, de minden mutánssal szemben valamennyi Magyarországon alkalmazott oltás védelmet nyújt.

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa. A delta variáns azokat fenyegeti leginkább, akik nem oltatták be magukat.

Napok óta olyan betegek halnak meg, akik nem voltak beoltva

– mondta.

Oltási akciót indít a kormány, amelynek keretében a háziorvosok akár személyesen is felkeresik azokat a 60 év felettieket, akik még nem oltatták be magukat, mivel ez a korosztály legveszélyeztetettebb  – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.  Gulyás Gergely közölte: két napon belül beolthatók azok, akik most kérnek vakcinát.

Hozzátette: a járványnak még nincs vége, a szakértők szerint várható egy negyedik hullám, ami döntően azokat érinti majd, akik nem olttatták be magukat. Kijelentette ugyanakkor, hogy a Magyarországon elérhető mind a hat oltóanyag védettséget nyújt a ma ismert mutációkkal szemben.

Gulyás Gergely elmondta, hogy körülbelül 6 millió ember védett ma Magyarországon, és van 2,5 millió ember, aki nem oltatta be magát. Ezek az emberek inkább önveszélyesek. Alkotmányossági vitát is szülne, ha kötelezővé tennék az oltást – tette hozzá.

Eddig félmillió uniós Covid-igazolványt nyomtattak ki Magyarországon. Az utazás előtt a konzuli szolgálatnál tájékozódjon hogy milyen feltételekkel lehet utazni a célországba.

Nyárra csúcsot dönthet a foglalkoztatottság

A kormány megvitatta a gazdasági helyzetet. Elmondta, hogy a javult a foglalkoztatottság. Májusban 4,6 millióan dolgoznak, 55 ezerrel többen, mint egy éve, és 47 ezerre többen, mint áprilishoz képest 47 ezerre

Júniusban tovább javulhat a munkaerőpiaci helyzet és elérheti a foglalkoztatottság a válság előtti szinten, de akár úgy csúcsot is dönthet. A magyar gazdaság második negyedévben kiemelkedően jól fog teljesíteni.

A kormány tárgyalt az építőipari alapanyagárakról. A piaci folyamatok az áremelkedést csak részben indokolják, különösen a fém és fatermékek piacán.

Bejelentési, regisztrációs kötelezettséget vezet be a kormány az építőipari termékek kivitelére, vagyis bizonyos anyagokat csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból – ismertette a kormány terveit. A bejelentési, regisztrációs kötelezettséget azonnali hatállyal bevezetik

Közölte: a kivitel engedélyeztetésének bevezetése uniós kötelezettségek miatt csak október 1-jétől lehetséges, a bejelentési kötelezettséget azonban azonnal alkalmazhatja a kormány.

Közölte: az intézkedés az acél- és vastermékekre, a szigetelő anyagokra, a homokra, a kőre, a kavicsra és a sóderre vonatkozik. Célja, hogy mérsékelje a jelentősen emelkedő építőipari alapanyagárakat, amiről a miniszter azt mondta: annak mértékét a piaci folyamatok nem indokolják.

Ezen felül az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszeren belül is ellenőrzik ezen termékek fuvarozását.

A kormány kiegészítő bányajáradékot vezet több termék esetében. A meghatározott ár feletti rész 90 százaléka lesz a bányajáradék, amelyek a 3 milliárd forintot éves bevételt meghaladó cégeknek kell fizetniük.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy kibővítik a GVH jogkörét, amely jelenleg is vizsgálódik az építőanyag gyártóknál és forgalmazóknál, valamint az Építésügyi Minőségellenőrző Hatóság azt vizsgálja, hogy milyen helyettesítővel lehet pótolni a hiánycikknek számító termékeket. Gulyás közölte, nem az áruk szabad mozgását akarják akadályozni, hanem az extraprofit ellen kívánnak fellépni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Magyarország nem érez nyomást Joe Biden adminisztrációja felöl, amiért blokkolja Ukrajna euró-atlanti integrációját a kisebbségellenes nyelvtörvény miatt.

Magyarország Ukrajna EU csatlakozását korábban is támogatta, beleértve a vízumliberalizációt is, de ezt követően Kijev a kisebbségi nyelvhasználatot durván korlátozó nyelvtörvényt hozott.

Magyarország addig vétózik, amíg Ukrajna nem módosítja a törvényt. Az amerikai adminisztráció ezt tudomásul vette – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kell arra számítani, hogy hasonló intézkedésekre lesz szükség egy esetleges negyedik hullám esetén, mint ami korábban volt. Elképzelhető, hogy a védettségi igazolványokhoz kötik egyes szolgáltatások igénybevételét.

Hollandiában 2020-ban újra alapítottak nyíltan pedofil pártot és szó nélkül hagyták, miközben Magyarországot vegzálják – vettette fel az egyik újságíró.

Gulyás Gergely erre úgy válaszolt, hogy ez is jól mutatja a közállapotokat és jelzi, hogy a Magyarországot érő támadások azért is vannak, mert szigorúan fellép a pedofília ellen.