×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Mutatjuk, hogy tört a csúcsra Magyarország aranytartaléka

 

94 és fél tonnára emelte a nemzeti bank Magyarország aranytartalékát, egy év alatt háromszoros a növekedés, és ezzel a közép-európai régióban az egy főre jutó aranytartalék itthon a legmagasabb. A jegybank elnöke szerint az arany biztonsági és stratégiai szempontból is fontos. Orbán Viktor miniszterelnök pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy zavaros, veszélyes idők jönnek, ezért van szükség tartalékra.


Több tíz centiméteres tömör acél ajtón át lehet bejutni Magyarország aranytartalékához. Egy darab legalább 99 és fél százalékos tisztaságú aranyrúd árfolyamtól függően 130 millió forintot ér, a súlya 11 és 13 kiló között van.

A Magyar Nemzeti Bank 2018-ban kezdte meg a hazai aranykészlet bővítését az akkori 3,1 tonna megtízszerezésével, mostanra pedig azt a 31 tonnát is megháromszorozta 94 és fél tonnára.

A koronavírus-járvány miatt tavaly nyáron az egekbe szökött az arany ára. A hatalmas kereslet miatt elfogyott a piacon a legyártott aranyrúd és érmekészlet. Az árfolyam azonban beállt, így egyre több ország jegybankja döntött úgy, hogy növeli az aranytartalékát.

Magyarország a világon az aranytartalék rangsorában az 56. helyről a 36. helyre ugrott, a térségben pedig a hatodikról a harmadik helyre léptünk, Lengyelországban és Romániában van csak nagyobb aranytartalék

– hangsúlyozta Matolcsy György, hozzátéve, hogy az egy főre jutó aranytartalékban azonban éllovasok lettünk a térségben. A Magyar Nemzeti Bank elnöke jelezte: minden egyes magyarra 0,31 uncia arany jut, ami már egy tekintélyes szám, de még egyharmada az osztrák értéknek, így – ahogy a jegybankelnök fogalmazott – van még tovább.

„Az arany az egy nemzetstratégiai ügy, ezért példás a kormány és jegybak együttműködése ezen a téren is. Egy gazdaság stratégiai ügy. Egy védelmi vonal. Akinek aranya van, az nem tartozik senkinek, tehát kötelezettség nélkül tart aranyat. A magyar aranytartalék egy nagyon fontos szerepet visz a teljes magyar deviza tartalékban. Tehát egy biztonsági és stratégiai védelmi eszközünk erősödött ma meg” – mondta el Matolcsy György.

Matolcsy György emlékeztetett a jegybank 2018-ban a miniszterelnök stratégiai tanácsára úgy döntött, hogy megtízszerezi Magyarország aranytartalékát, majd az elmúlt évben újabb bővítésről döntöttek, ennek köszönhetően érte el az ország aranykészlete a 94 és fél tonnát.

A kormány látva, hogy néhány évvel ezelőtt mozgás indult meg az aranypiacon és megváltozott a jegybankok aranyvásárlási és tartalékolási politikája a jegybank függetlenségét tiszteletben tartva, azt mondta: legyen több és legyen itthon az aranytartalék – erről beszélt Orbán Viktor, miután Matolcsy Györggyel közösen megnézték az ország aranykészletét. A miniszterelnök erről egy videót is feltöltött a közösségi oldalára.

„Zavaros idők jönnek, veszélyes idők jönnek. Nem ugyanott fogja folytatni a világ az életét, ahol a járvány előtt abbahagyta, és ilyenkor tartalékra, fedezetre, és biztonságra van szükség”

– fogalmazott.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet: a hagyományos tárolási helyekről több évig tartó eljárás hazahozni az aranykészleteket, Magyarországon pedig a legmodernebb nemzetközi biztonsági körülmények között őrzik nemcsak a készpénzt, hanem az aranyat is.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk április 7-én jelentette be a Magyar Nemzeti Bank, hogy folytatva a 2018-ban megkezdett folyamatot, háromszorosára, 31,5 tonnáról 94,5 tonnára emelte hazánk aranytartalékát. A vásárlás az arany stabilitációs szerepe miatt a jelenlegi bizonytalan világgazdasági időszakban különösen hasznos lehet hazánk számára.

A képre, vagy ide kattintva nagyobb méretben is megnézheti a grafikont (forrás: hirado.hu)

Címlapfotó: Facebook