Orbán Viktor: Ma szinte mindenhol búcsút inthetünk a maszknak

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút.

Az interjút itt meghallgathatja:

Második napja nincs halálos áldozata a vírusnak, és mindössze huszonketten vannak lélegeztetőgépen. Emellett a mai nap folyamán el fogjuk érni az öt és fél millió beoltottat, ezért szinte mindenhol megszűnik a kötelező maszkviselés – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának adott interjúban. A kormányfő hozzátette, hogy pénteken eléri az ötmilliós küszöböt azok száma, akik már a második oltást is felvették.

Orbán Viktor szerint a világon szinte mindenhol készpénznek veszik, hogy lesz negyedik hullám, de azok, akik beadatták maguknak az oltást, nagy valószínűséggel elkerülhetik a megfertőződést vagy sokkal enyhébb tünetekkel vészelhetik át a betegséget. A miniszterelnök hozzátette, hogy az egészségügy készen áll arra, hogy megbirkózzon a negyedik hullámmal.

A harmadik oltással kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy egyelőre nem oltunk harmadszorra, mert nem tudjuk, hogy annak milyen hatása lenn, és a gyógyszergyártó cégek sem vállalják a felelősséget a harmadik oltással kapcsolatos esetleges szövődmények miatt.


Mi történik öt és fél millió beoltott után?

  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg,
  • védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előre váltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra,
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló és a távolságtartási szabály),
  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik,
  • sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények esetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás, és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken,
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására.

Határozott döntéseket kell hozni

Hozzátette: a nyitás már önmagában is segíti a gazdasági teljesítményt. Nem indul olyan gyorsan az élet, ahogy gondoltuk. Tizenhat hónap hosszú idő – mondta. Néha meglepő, de határozott döntéseket kell hozni, ha nem tesszük, akkor magától csak lassan indul újra a gazdaság.

Az építőiparral kapcsolatban elmondta, hogy azért szaladtak el az árak, mert megemelkedett az országból kivitt mennyiség. Mivel az unió tagjai vagyunk, így nem tudunk korlátozást csak úgy bevezetni a kivitelre. A korlátozást először be kell jelenteni Brüsszelben, az Európai Uniónak azt engedélyeznie kell, a notifikáció négy hónapig tart, emiatt lehet csak októbertől alkalmazni a korlátozást – magyarázta a miniszterelnök. Addig azonban a kivitel esetében bejelentési kötelezettséget vezetünk be, és állami elővásárlási jogot – emelte ki.

Kiszélesítik a távmunkát is, és 17 városban döntöttek munkahelyteremtő beruházásokról, valamint az állami cégek esetében egy hároméves bérmegállapodást kötöttek.

Az áremelkedések megfékezése érdekében, ha bizonyos árszint felett értékesítenek, akkor az extraprofitra különadót vetnek ki.

Egy bánya esetében a megnyert koncessziót egy éven belül el kell indítani, ha nem így történik, akkor elveszti az illető a koncessziót.

Van egy gyarmattartó tempó az unióban

A nemrég tartott uniós csúcson a migrációnál és a bankadónál is támadták az országunkat, de senkinek nem maradt adósa a különféle támadások esetében. Van egy gyarmattartó tempó az unióban, ennek a legjobb példája a holland kormányfő – mondta a miniszterelnök.

Az egész mögött egy morális felhatalmazás is van, így a holland kormányfő személyesen meg van győződve arról, hogy ő magasabb rendű, mint a magyarok. Sokan a gyarmattartó múltból magukkal hozták ezt a gyarmattartó attitűdöt.

Nyugaton úgy döntöttek, hogy NGO-k és szivárványos civil szervezetek tartsanak érzékenyítő és felvilágosító órákat már óvodában is.

Van egy nagy vita, ami arról szól, hogy a gyerekek szexuális nevelésének az ügye kire tartozik. Nyugaton úgy döntöttek, hogy NGO-k és szivárványos civil szervezetek tartsanak érzékenyítő és felvilágosító órákat már óvodában is.

Nálunk nem ez a döntés született. A törvény nem szól a 18 éven felüliekről, hanem csak a gyerekekről. A szülői elsőbbség jogát az állammal és az iskolával szemben mi elismerjük – mondta Orbán Viktor, és hozzátette, bár mindenki azt csinál felnőttként, amit akar, de az csak rá tartozik. A szülőnek kell dönteni, hogy kiteszi-e ilyeneknek a gyereket.

Fel kell készülni a migrációs nyomásra 

A Soros-hálózat abban érdekelt, hogy minél negatívabb színben tüntesse fel Magyarországot.

A migráció témakörére az uniós csúcson mindössze nyolc percet szántak. A kormányfő elmondta, ha Afganisztánban összeomlás lesz, akkor jelentős migrációs hullám lesz. Magyarországnak is érdemes részt vennie az afgán stabilizációban.

Elmondta, hogy míg tavaly 10 ezer, idén eddig már 38 ezer illegális migráns jelent meg az országhatáron. Fel kell készülni egy nagyobb migrációs nyomásra.

A nemzeti konzultáció legfőbb kérdése is, hogy milyen világra készülünk.