Ismét felsült Karácsony: klíma nélkül elviselhetetlen a hőség a 3-as metrón

 

A hirtelen ránk tört kánikulában nem egyszerű tömegközlekedéssel utazni Budapesten. Akkora a hőség, hogy sokan a jegyautomata árnyékában várják a buszt. Sok ember azonban metróval közelítené meg a munkahelyét, családját, barátait. Bár a BKK már többször adott ki közleményt arról, hogy hűsítő pontokat állított fel a város több szegletében, Karácsony Gergely főpolgármester nem erre, hanem a metrók klimatizálására tett ígéretet. Karácsony csaknem két éve van hivatalban, de az ígéretét azóta sem teljesítette. A hirado.hu munkatársa 36 fokot mért a 3-as metró egyik kocsijában.

 

Mostanában nem látjuk Tordai Bencét, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét törülközőben és strandpapucsban futkározni a 3-as metró állomásán. A politikus néhány éve ugyanis arra szólította fel Tarlós István akkori főpolgármestert, hogy vagy tegye biztonságossá és viszonylag kényelmessé a budapesti tömegközlekedést, vagy mondjon le a posztjáról.

Nem látjuk Karácsony Gergelyt sem propagandavideót készíteni a tikkasztó hőségben a Lehel téri metrólejáratnál, pedig lenne mit lencsevégre kapni.

A hirado.hu munkatársa 36 fokot mért a 3-as metró egyik kocsijában. Egy ugyanolyan szerelvényben, mint amilyenben 2019 nyarán a jelenlegi főpolgármester elődjét, Tarlós Istvánt támadta, mondván, nem telepített klímát a metróra.

(Fotó: Hirado.hu)

Mióta Karácsonyt megválasztották Budapest főpolgármesterének, valahogy a klímakérdés már nem olyan fontos, nem életbevágó felhívni az emberek figyelmét arra, hogy légkondis legyen a 3-as metró.

A kampány régen véget ért és a 3-s metró klimatizálásának kérdését elsőként szavazta le a Karácsony-féle közgyűlés. 2020 nyarán azt is megtudhattuk, hogy a beígért

klímaberendezés helyett nyolc ivókutat állít fel az újdonsült városvezetés.

Mint ismert Karácsony Gergely még 2019-ben a Lehel téri metrómegállónál szállt fel az egyik kocsira, és próbálta meg a metróban uralkodó nagy hőséggel lejáratni az akkori főpolgármestert, Tarlós Istvánt.

Ahogy a felvételen is látható, Karácsonynak a kampányidőszakban nagyon fontos volt, hogy a klímaberendezéseket felszereljék a metrókocsikba. 2019 októberében választották meg Budapest főpolgármesterének, azóta azonban úgy látszik, nem olyan fontos orvosolni a problémát.

 Még 2020-ban a Fővárosi Közgyűlés elutasította Ughy Attila (Fidesz) javaslatát, amely a 3-as metró utólagos klimatizálására vonatkozott.

A legutóbbi, csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter utalt egy aktuális fővárosi közbeszerzésre,

Karácsonyék 30 éves klimatizálatlan villamosok vásárlását tervezik.

A sajtótájékoztatón a Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, hogy 2019-ben volt egy önkormányzati választási kampány, amikor a most hivatalban lévő főpolgármester azért kritizálta Tarlós István akkori főpolgármestert, hogy a 3-as metró szerelvényei nem klimatizáltak.

Hogyha valaki annak idején hőmérővel állt a metróban, hogy megmérje hány fok van, most azt

javasoljuk a főpolgármester úrnak, hogy majd álljon azokon a villamosokon, amelyeknek a megvásárlását tervezi, légkondicionálás nélkül

– tanácsolta Gulyás Gergely a hivatalban lévő főpolgármesternek.