×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Akár óránkénti 100 kilométeres erősségű szél is lehet az ország több pontján

 

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit. Többfelé 100 kilométer/órás szél is lehet.

Több nyugati és déli járásra már másodfokú riasztást adtak ki

Zivatarveszély miatt több nyugati és déli járásra már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az érintett területeken a következő órákban heves zivatarok várhatók, azokat károkozó szél, jégeső, intenzív esőzés kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint zivatarveszély miatt a nap folyamán csaknem az egész országban várhatók további másodfokú riasztások.

Többek között kiemelték, hogy egyes zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, de helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy azt meghaladó lökésekkel), nagyméretű jég és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Később – az időjárási helyzet függvényében – akár harmadfokú (piros) riasztást is kiadhatnak – írták.


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: intenzív zivatarokra, viharos szélre és jégesőre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ezért azt kérik: a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljanak fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón – tették hozzá.

Kiemelték azt is, hogy ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket. Vihar esetén időben keressenek biztonságos helyet, az autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött.

Az aktuális meteorológiai riasztásokról tájékozódni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán és a katasztrófavédelem VÉSZ applikációján keresztül is

– írta az OKF.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.

A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy annál is erősebb lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti. Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelentheti, de jégeső, és felhőszakadás ezekben is előfordulhat.

Szombaton napközben jellemzően a Nógrád-Békés sávban és attól északkeletre lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyekből lokálisan viharos lökések, jégeső, és felhőszakadás előfordulhat.

A címlapfotó illusztráció.