Kormányinfó: 5,5 millió beoltottnál eldobhatjuk a maszkot

 

A legfrissebb kormányzati intézkedésekről tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Cikkünk frissül.


Gulyás Gergely gratulált a magyar váltogatottnak. Kiemelte, a magyarok egy olyan csoportban kerültek, ahol a világ öt legjobb csapata közül hárommal kellett megküzdeniük.


„Jó volt tegnap magyarnak lenni, a német mérkőzés alatt – mondta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2021. június 24-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Öt és félmillió beoltott elérése után megszüntetik a maszkviselést,

illetve védettségi igazolvány nélkül lehet majd menni a szállodákba és a fürdőkbe. A tömegrendezvényeken az öt és félmillió beoltott után is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni. A schengeni határokon már nem lesz egészségügyi vizsgálat, illetve a román, szerb és horvát határon is a koronavírus előtti szabályozás lép életbe.

Július elsejétől elérhető lesz az uniós zöldkártya, ezt mindenki maga tudja majd letölteni az internetről.  A közeljövőben pedig egy tájékoztatási kampányt is indítani fognak, hogy mindenki zökkenőmentesen szerezze meg a kártyát.

A jövő héten nemzeti konzultációt is indítanak az újraindítás utáni időszakról, hiszen továbbra is a legfontosabb feladat a gazdaság és a munkahelyek megvédése – mondta Gulyás Gergely.

Hozzátette, úgy döntött a kormány, a nemzetközi visszhangok tükrében, hogy

a pedofilellenes törvény is része lesz a nemzeti konzultációnak.

Miután közel 13 ország is aláírt egy petíciót a magyar törvény ellen, a magyar kormány az érintett országok külügyminisztereinek egy válaszlevelet is küldött, amelyben világossá teszik, hogy a törvény csak a gyerekeket védi. A magyar kormány úgy véli, a szülő feladata a szexuális felvilágosítás. Kiemelték azt is, hogy a törvény nem sérti az uniós törvényeket, összhangban van azzal.

Karácsony Gergely azt már elérte, hogy óriási a dugó a fővárosban. A kormány viszont nem fogja támogatni a dugódíj vezetését – válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Egy másik kérdésre válaszolva beszélt a Blaha Lujza tér felújításáról is. Elmondta, a tér felújítása is állami támogatással valósul meg. A főváros vezetése azonban csúszásban van, így arra kérte a városvezetés a kormányt, hogy kapjanak haladékot, később fejezhessék be a munkálatokat. Hozzátette, mivel húzták a munkálatok elkezdését, így természetes, hogy drágább lett a felújítás.

Az, hogy klímamentes villamosokat készül vásárolni Karácsony Gergely, azért is érdekes, mivel Karácsony a főpolgármesteri kampány során, azzal támadta Tarlós István korábbi főpolgármestert, hogy a metrókocsikban kánikula van. A városvezetés viszont azóta sem klimatizálta a metrókat, most pedig klíma nélküli villamosokat tervez vásárolni – válaszolta a fővárosi villamos-beszerzésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely.

A jelenlegi állás szerint

augusztus 20-án már lesz tűzijáték, illetve megszervezik az állami ünnepségeket is.

Úgy gondolják, akkora már lesz mint ünnepelni, hiszen a mostani tudás szerint nincs olyan variánsa a koronavírusnak, amely ellen ne lennének hatékonyak az oltások – válaszolta Gulyás Gergely.

A szakértők szerint a forgalomban lévő vakcinák hatékonyak a delta variáns ellen is. Attól a ponttól pedig, hogy több a vakcina, mint az oltásra regisztráltak száma, kijelenthetjük, hogy már az egyéni döntésen, az egyéni felelősségen múlik, hogy felveszik-e az oltást azok, akik még nem regisztráltak. Mára elértünk arra a pontra, hogy aki regisztrál az már akár másnap meg is kaphatja a vakcinát.

Közel öt és félmillióan már beoltatták magukat, a még be nem oltottak pedig saját felelősségre maradnak távol, nem veszik fel az oltást. Mindenki felelős önmagáért, ha valaki  nem oltassa be magát, és elkapja a vírust, az már a saját döntésének a következménye, erről már a kormány nem tehet – válaszolta arra a kérdésre Gulyás Gergely, hogy újra beindulhat-e a járvány. A miniszter hangsúlyozta:

az oltottak biztonságban vannak, aki nincs beoltva az van veszélyben.

A bajor és német hatóságok nem engedték a magyar szurkolóknak, hogy a magyar konzulátusok szolgálatait vegyék igénybe. Ezzel a döntésükkel a  németek a jogszerűség határát súrolták. A miniszter nem zárta ki, hogy ebben a pedofiltörvény körül kialakult vita is közrejátszott, és a német hatóságok így nyilvánították ki véleményüket, nemtetszésüket a törvény elfogadása miatt.

Ha szükség lesz harmadik oltásra, ahhoz is elegendő vakcinája van Magyarországnak – válaszolta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

Mivel a Puskás Ferenc stadionban csak azok a szurkolók nézhették élőben a mérkőzéseket, akik rendelkeztek védettségi igazolvánnyal, így a teltházas mérkőzéseknek valószínűleg nem lesz járványügyi következménye.

Miután a fővárosi közlekedésszervezés a főpolgármesteri hivatal feladata, így a kormány csak együttérzését tudja kifejezni az autósoknak – válaszolta Gulyás Gergely az egyre elviselhetetlenebb budapesti dugókkal kapcsolatban.

Tarlós István idején is voltak dugók a fővárosban, de arra nem volt példa, hogy ennyire leállt volna a forgalom a fővárosban. Jelenleg az autósok üldözésének egy új fajtája zajlik. A dugókat többek között a Blaha Lujza ér felújítási munkálati, a Lánchíd lezárása, a kétsávos autóutak egysávossá tétele, a rakpart lezárása okozza.

Úgy látja Gulyás Gergely, hogy lassan

itt lenne az ideje klímavészhelyzetet hirdetnie Karácsony Gergelynek,

hisz az autók állnak a dugókban és károsanyagokat bocsátanak ki.