Európában is átveszik a magyar nemzeti konzultáció példáját

 

A kormány 2010 óta rendszeresen tart nemzeti konzultációt két országgyűlési választás között. A politikai egyeztetés révén több, Magyarország jövője szempontjából meghatározó kérdésben kérték már ki a választók véleményét. A konzultáció után a választók akaratának megfelelően hozott döntéseket a kormány. A nemzeti konzultáció mára már nemcsak hazánkban hanem több európai országban is sikeresen alkalmazott politikai egyeztetési műfaj lett – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.


Palóc André, a Századvég vezető elemzője elmondta: Azt tapasztalhatjuk, hogy minden fontos kérdésben az elmúlt 11 évben voltak nemzeti konzultációk, ezek pedig több szempontból is sikeresnek tekinthetők. A beküldők száma növekedett és a kormányzati döntések is a konzultációval összhangban születtek meg.


A járványhelyzet kapcsán is tartott a kormány konzultációt, így egy társadalmi konszenzus alapján sikerül lebonyolítani a nyitást, miközben Európa több országában kormányok buktak bele a járványkezelésbe.

A baloldali kritikák ellenére ez az intézmény működik már 11 éve, de azért látszik, hogy ők is próbálkoznak ilyennel. A problémájuk azzal van, hogy a jobboldali kormány konszenzust teremtve dönt, míg a baloldalon másképp működnek az ilyen dolgok, fent döntenek és ráerőltetik az emberekre az álláspontjukat.

A külpolitikában és különösen az uniós térben tud fontos lenni a konzultációk eredménye, hiszen a kormány számára ez ad felhatalmazást, így tudja sikeresen képviselni több millió ember akaratát.

Nagy-Britanniában, Írországban és Franciaországban is zajlanak hasonló konzultációk, ez is azt mutatja, hogy egy elterjedt politikai egyeztetési formáról van szó – emelte ki Palóc André.