×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az Alkotmánybíróság szerint is kiegyensúlyozottan tájékoztatott a közmédia

 

Az Alkotmánybíróság szerint is kiegyensúlyozottan tájékoztatott a közmédia. A testület ugyanis egyhangúlag elutasította az MSZP panaszát, amelyet a Kúria korábbi döntése ellen nyújtott be. A legfőbb bírói testület már februárban megállapította, hogy kiegyensúlyozott volt az a beszélgetés az M1-en, amelynek a témája az ellenzéki képviselők MTVA-székházban történt akciója volt. Az Alkotmánybíróság most kimondta: a szerkesztői szabadság jegyében az ellentétes nézeteket a riporter vagy a műsorvezető is ismertetheti – számolt be az M1 esti Híradója.


Az MTVA Kunigunda úti székházában baloldali országgyűlési képviselők egy csoportja megpróbált beavatkozni a szerkesztésbe 2018 decemberében.

A képviselők azt hangoztatták, hogy be kell engedni őket a szerkesztőségbe és a stúdióba is. Hogy ezt elérjék, többször is a stúdiót védő őrökre támadtak, így tett például a DK-s Varju László is. A rohamot a biztonsági szolgálat kérésére sem hagyták abba.

A politikusok akciója miatt a III. kerületi jegyző birtokvédelem alá helyezte a közmédia székházát. Ezt a baloldal kifogásolta, és jogi vita lett az ügyből, amelynek lezárulta után a közmédia ügyvédei az M1 stúdiójában adtak tájékoztatást.

A műsorvezető többször utalt az ellenzéki véleményekre, sőt az egyik párt közleményét is beolvasta. A baloldal ennek ellenére számonkérte a kiegyensúlyozottságot.

Az Alkotmánybíróság most kimondta: a közmédia kiegyensúlyozottan tájékoztatott. A testület egyhangúlag elutasította az MSZP panaszát, amelyet a Kúria korábbi határozata ellen nyújtott be, amely már korábban kimondta, hogy kiegyensúlyozott volt az a beszélgetés, amely az ellenzéki képviselők MTVA-székházban történt akciójáról szólt.

Az Alkotmánybíróság pedig meg is erősítette:

a műsorból kiderült, hogy mely lényeges pontokon tér el a két álláspont egymástól. A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében pedig nem a nézeteket képviselőknek kell megjelenniük a műsorban, hanem az egyes nézeteknek.

A szerkesztői szabadság jegyében pedig az ellentétes véleményeket a riporter vagy a műsorvezető is ismertetheti.

A döntés egyértelmű visszaigazolás, miszerint a közmédia hitelesen tájékoztat – közölte ifjabb Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász hangsúlyozta: a szocialisták azt várják el, amit soha nem teljesítettek. Amíg hatalmon voltak, még a látszatát sem biztosították a kiegyensúlyozottságnak. Hozzátette: ma a sajtószabadságot az veszélyezteti leginkább, hogy baloldali politikusok bemehetnek szerkesztőségekbe és fenyegethetik az újságírókat.

Az alkotmányjogász szerint a döntés precedens értékű és iránymutató a jövőre nézve. Vagyis a közmédia minden olyan műsorára érvényes, amelyet a baloldal az elmúlt években elfogultnak bélyegzett.

A címlapfotó illusztráció.