A Gryllus testvérek elárulták, áldás vagy nehézség számukra a közös munka

 

Az M5 kulturális csatorna Librettó című műsorában vendégeskedett a Kaláka együttes két alapítótagja, Gryllus Dániel és öccse, Vilmos. A testvérpár az adásban a közelgő Kaláka Fesztiválról mesélt, de azt is elárulták, hogyan dolgoznak együtt fivérekként a zeneiparban.

 

Sosem voltak egymás konkurensei, mindig tiszta szívvel szorítottak a másik sikereiért, sőt, gyakran dolgoztak is együtt. Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos kétszeres Kossuth-díjas zenészek. A Kaláka együttes alapítói egy percig sem gondolkoztak azon, mi lesz majd, ha egy pályán kell megférniük egymás mellett, versenyszellem ugyanis nem lángolt közöttük – derült ki az M5 Librettó című műsorának legutóbbi adásában.


„Nagyon sok produkciót hoztunk létre együtt és külön is. Közel állunk egymáshoz zenében, ízlésben, érdeklődésben, életkorban és fizimiskában is. Ez nagyon sokat jelent, ezért tudunk mindig jól együtt dolgozni, mert közösek az alapok”

– fogalmazott Gryllus Dániel a közmédia kulturális csatornájának műsorában.

„Pontosan tudjuk, mire gondol a másik. Nem kell hosszan magyarázni, egyszerűen érezzük. Ha azt mondom Daninak, hogy klarinétozz úgy, mint egy favágó, pontosan tudja, mire gondolok. Ilyet másnak nem lehet mondani” – tette hozzá Gryllus Vilmos, aki önálló munkái mellett mindig szoros együttműködésben dolgozott együtt bátyjával.

A zenész testvérpár jelenleg a 41. Kaláka Fesztiválra készül gőzerővel, a pandémia után ez lesz az első nagy visszatérésük. Bár Gryllus Dániel azt mondja, őt nem viselte meg különösebben a kényszerszünet, Gryllus Vilmos viszont bevallotta, számára nehéz időszak volt a közönség nélkül töltött idő. További részleteket a Librettó idézett adásában tekinthetnek meg az érdeklődők.

A címlapfotó illusztráció.