A Groupama Aréna után az Operaház is nemzeti díszkivilágítással készül a magyarok sorsdöntő Eb-meccsére

 

Az Operaház új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színű kivilágítást kap szerdán este, a magyar-német meccs alatt – közölte az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az Origóval. Az intézmény ezzel csatlakozott ahhoz az egyre népesebb táborhoz, mely kiáll az ellen, hogy Magyarországot politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva lehessen provokálni.

„Jelentem, hogy az Opera új központja, az Eiffel Műhelyház is nemzeti színekkel világítja ki magát holnap este. A Mozdonycsarnok 327-es gőzösének »arcát« kipingáltuk, de a parkban álló fénykémény lesz igazán feltűnő a szerdai éjszakában.

 Hajrá magyarok! – üzeni a leghangosabb szurkoló, az Opera!”

– írta Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója az Origónak.

A magyar kezdeményezést szurkolói megkeresésre a Ferencváros indította, mintegy válaszlépésként arra, hogy Dieter Reiter müncheni főpolgármester indítványozta az Allianz Arena szivárványszínű kivilágítását a szerda esti német–magyar válogatott mérkőzés idejére. Hétfő estig több mint 36 ezer magyar futballdrukker írta alá azt az online petíciót, amelynek célja, hogy ne lehessen politikai indíttatásból, a labdarúgást felhasználva provokálni Magyarországot.

A szurkolók felhívásának eleget téve a német–magyar Eb-meccs alatt magyar nemzeti színekbe borul a Groupama Aréna – jelentette be közösségi oldalán Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke.

Fessünk holnap este piros-fehér-zöldre minden stadiont!” – írta Kubatov Gábor.

A haza minden előtt” – olvasható a Ferencváros klubvezetője által közzétett képen, felhívására pedig már két magyar csapat is reagált.

Gyönyörű ugyan a kék-fehér, de a legszebb a piros-fehér-zöld! Holnap este piros-fehér-zöldre (fény)festjük az Új Hidegkuti Nándor Stadiont! Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!” – írta Kubatov Gábor posztjához az MTK nevében Deutsch Tamás. A hozzászólás azóta több száz kedvelést kapott.

Nem csak Budapesten fénylenek majd fel a nemzeti színek, a DVSC közösségi oldalán jelentette be, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez:

Holnap este ismét piros-fehér-zöldben pompázik a Nagyerdei Stadion! Németország-Magyarország, 21 óra! Hajrá, magyarok!” – közölte bejegyzésében a klub.

 


Elkaszálta a müncheni kezdeményezést az UEFA

Az UEFA kedden közölte, hogy elutasítja Dieter Reiter müncheni főpolgármester indítványát, mely szerint a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát az F csoport meccsére.

Alapelvei szerint az UEFA politikai és vallási szempontból is semleges szervezet” – tudatta az európai szövetség. „A javaslatot politikai vonatkozásai miatt el kell utasítanunk, mivel az üzenete a magyar parlament döntésére irányul” – közölték.

Az Allianz Arenát így a korábbi terveknek megfelelően az UEFA, illetve a két részt vevő nemzet színeiben világítják ki.

A kontinentális szervezet ugyanakkor azt ajánlotta a városházának, hogy jövő hétfőn, a meleg büszkeség napján vagy július 3. és 9. között, a meleg büszkeség hetén biztosítson szivárványszínű díszkivilágítást a müncheni stadionra.

A Bild című német lap már hétfőn arról írt, hogy az UEFA nem szeretné, ha a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát szerda este, amikor Németország megmérkőzik Magyarországgal, ahol diszkriminálják a homoszexuálisokat.

Más német városok – köztük Frankfurt és Köln – ugyanakkor jelezték, hogy a német-magyar mérkőzés alatt tarka fényekbe öltöztetik a stadionjukat.