Még csak ízelítőt kaptunk a melegből, kedden jön az afrikai hőhullám!

 

Keddtől – a jelenlegi hőségriasztás fokozatot emelve – hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt. Keddre már harmadfokú figyelmeztetést is kiadott a meteorológiai szolgálat. Az extrém magas UV-B-sugárzás miatt nem tanácsos 20 percnél tovább napozni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfői közleménye szerint a legmagasabb, harmadfokú intézkedés kedd 0 órától csütörtök éjfélig lesz érvényben.

Kiemelték: a tartós hőség különösen veszélyezteti a kisgyermekeket, az időseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, de az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat panaszokat, kellemetlen közérzetet.


Azt ajánlják, hogy aki teheti, 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, és mindenki védekezzen megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel a leégés ellen.

„Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát” – kérték, hozzátéve: a légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Fontos odafigyelni a fokozott vízivásra. A kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztása viszont kerülendő. A vízparton tartózkodókat arra is figyelmeztetik, hogy – különösen napozás után – hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Kitértek arra is, hogy az autósok vezessenek óvatosan, mert a meleg rájuk nézve is kedvezőtlen hatással lehet, és felhívták a figyelmet, hogy gyermeket, állatokat ne hagyjanak autóban. Ha valaki ilyet látna, hívja a 112-es segélyhívó számot – tették hozzá. Senki ne hagyjon továbbá az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a növényzet is hamarabb kiszárad, könnyebben meggyullad.

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tűzgyújtási tilalom van, az ottani erdőkben és kétszáz méteres körzetükben még az erre kijelölt helyen sem szabad tüzet gyújtani.

„Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom" – írták.

Az NNK és az OKF azt is kiemelte, hogy a nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is.

Ennek oka, hogy a kémény belső hőmérséklete hidegebb, mint a külső hőmérséklet, a beszorult hideg levegő pedig néhol nem engedi kiáramlani az égésterméket. A „légdugó" miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid jöhet létre.

Ezért fontos még nyáron is szén-monoxid-érzékelő ott, ahol nyílt égésterű vízmelegítővel melegítik a vizet – olvasható a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői veszélyjelzésében azt hangsúlyozta, hogy fokozódik a hőség.

A jelenlegi előrejelzések szerint a következő napokban már 40 Celsius-fok közeli csúcsértékek is várhatók, néhol még a leghidegebb órákban is 24 fok lesz.

A hétvégén várható, hogy mérséklődik a meleg.

Az országos tiszti főorvos és az Országos Meteorológia Szolgálat hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak.

A meteorológiai szolgálat riasztást csak egy-három órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén - például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt - ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot.

Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés feltétele, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

Az országos tiszti főorvos három fokozatot rendelhet el. A figyelmeztetés azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A második fokozat a riasztás: ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

A tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot.

Ez – az erről szóló kormányrendelet szerint – rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésükben fokozódó hőségre figyelmeztetnek. Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére már a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, mivel ott 29 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

Budapestre, Pest, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy Észak-Magyarországon nagyon erős, az ország többi régiójában pedig már extrém lehet az UV-B-sugárzás. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

Az előrejelzés szerint kedd hajnalban 15 és 23 fok közötti értékek várhatók. Napközben jellemzően napos idő valószínű. Az ország döntő részén nem lesz csapadék, kis eséllyel északkeleten alakulhatnak ki helyi záporok, zivatarok. A szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá is fokozódik. A legmagasabb hőmérséklet 33 és 38 fok között alakul.

A veszélyjelzésben felhívták a figyelmet arra is, hogy egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Ezekben átmeneti intenzív csapadék, viharos szél várható, de egy-egy helyen felhőszakadás (rövid idő alatt 30-40 milliméter csapadék), nagyobb méretű jég és kis területre korlátozódóan akár 90 kilométer/órát meghaladó szélroham is előfordulhat.

A címlapfotó illusztráció.