A Mathias Corvinus Collegium „egy furmányos magyar lelemény”

 

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a korábbi szakkollégiumi mozgalomhoz hasonlóan egy „furmányos magyar lelemény”, melynek célja, hogy a nemzet felívelő korszakaiban megtalálja, kiemelje, segítse és képezze a tehetséges és hazaszerető magyar fiatalokat – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, az MCC kuratóriumi elnöke szerdán Budapesten, amikor okleveleket adott át az intézmény egyik programját elvégző hallgatóknak.

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy a mai közjogi méltóságok is a szakkollégiumi mozgalomból érkeztek, és egy esetleges politikai váltás esetén is valószínűleg sokan ugyanonnan jönnének. Mint fogalmazott, Magyarországon ez „egy pártpolitikai logikán átívelően létező jelenség”.

Azt mondta, büszke a „25 éve magyar leleményként” indult Mathias Corvinus Collegiumra, amely arra a gondolatra épült, hogy kell lennie egy olyan intézménynek, amely nem kötődik egyetlen egyetemhez vagy diszciplínához sem, mert egy ilyen kötődés szűkítést jelentene.


Kell egy olyan ernyőintézmény-rendszer, amelyik több egyetemhez, több tudományterülethez kötődik, és mindenhonnan gyűjti a legtehetségesebb fiatalokat

– mondta. Hozzátette: nem elég a tehetségekkel akkor foglalkozni, amikor bekerülnek az egyetemre, hanem már az általános iskolától segíteni kell őket, akár a nyugdíjba vonulásukig. Egy olyan programot kell kialakítani, ami hálót, dobbantót biztosít a fiataloknak, hogy be tudják járni az útjukat – mondta a kuratóriumi elnök.

Orbán Balázs emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés tavalyi döntése eredményeként a Mathias Corvinus Collegium által indított programot „horizontális és vertikális értelemben is kiterjesztett módon” 35 helyen, egyszerre 10 ezer fiatallal foglalkozva folytatják a következő években. Mint mondta, nekiálltak kiépíteni az infrastrukturális hátteret, továbbá felépíteni a szellemi közeget, ami ahhoz kell, hogy a tehetséggondozó program sikeres lehessen.

Azt hangoztatta, két dologban hisznek; a hazaszeretetben és a nemzetközi versenyképességben. Hozzátette:

előbbi a mindennapi patriotizmust jelenti, amely nem politikai, hanem emocionális, identitáskategória, utóbbi pedig a mindenek feletti minőségről szól.

Orbán Balázs az MCC Vitaakadémia-képzését teljesítőknek szóló oklevelek átadásán azt mondta, vita nélkül nem létezik intellektuális pezsgés, mert a vita a 21. század modern intellektuális párbaja.