Vége a harmadik hullámnak, elbúcsúzott az operatív törzs

 

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elköszönt a nézőktől, mint mondta utoljára tartottak tájékoztatót, mivel a harmadik hullám véget ért.

Minden adat a járvány harmadik hullámának lezárást mutatja, de nem zárható ki, hogy ősszel újra fellángol a koronavírus – erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője Galgóczi Ágnes beszélt az operatív törzs utolsó sajtótájékoztatóján. Sikerült a járvány harmadik hullámát letörni, a szennyvíz koncentrációja eléri a tavaly nyáron mért szintet és növekedést egyik városban sem tapasztaltunk – mondta, hozzátéve, hogy a vírus nem tűnt el.

Emlékeztetett arra, hogy a harmadik hullám csúcsán 12,5 ezren szorultak kórházi ellátásra.


A járványra jellemző a változékonyság, valamint a szezonalitás, ami előrevetítheti, hogy újabb fertőzések alakulhatnak ki ősszel.

A következő járványhullám vagy ezt az őszi fellobbanást megelőzése miatt fontos a védőoltási program folytatása, hogy minél szélesebb körül legyen az átoltottság. Eddig a magyar lakosság 54 százaléka beoltott, az európai 42 százalékos átlaghoz képest.

Levében kérték a háziorvosokat, hogy tájékoztassák azok, akik már regisztráltak, de nem vették fel az oltást, vagy kivárnak, hogy jelentkezzenek.

Galgóczi Ágnes közölte, hogy  megkezdődött a 12-15 évesek oltása, a szülők regisztrálhatnak a gyermekek adataival a vakcinainfo.gov.hu oldalon A regisztráció néhány napos átfutás után élessé válik, és ezt követően lehet időpontot foglalni a https://www.eeszt.gov.hu oldalon.

Hozzátette: a háziorvostól is lehet kérni az oltást, de ebben az esetben az orvosnak össze kell várnia annyi gyereket, hogy egy ampullából az összes kinyerhető adag beadható legyen.

 Ha a gyereknek valamilyen krónikus betegsége van, az oltás előtt érdemes a kezelőorvossal konzultálni - ajánlotta a szakember.

Kiss Róbert a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelő operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette a járványügyi korlátozások feloldásának újabb fázisát.

Ezek értelmében falunapon egy időben - életkorra tekintet nélkül - 1500-an lehetnek jelen, a rendezvényen nem védettek is részt vehetnek, és megengedett az élőzene is.  Zenés-táncos rendezvény helyszínén életkortól függetlenül csak védettek vehetnek részt.  Hozzátette: az intézkedések betartásáért a falunap, illetve a zenés-táncos rendezvény szervezője a felelős.

Kiss Róbert beszámolt arról, hogy Magyarország már 16 állammal között kétoldalú, és Romániával egyoldalú megállapodást a védettségi igazolások elfogadásáról. A védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodások kiegészülnek az Albán Köztársasággal, a Marokkói Királysággal és az Ukrajnával kötött megállapodással – fűzte hozzá.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának ötödik ütemével összhangban folyamatosan változnak a Magyarországra történő beutazás szabályai - mondta.

Közölte: a Magyarországra személyforgalomban történő beutazási korlátozások nem vonatkoznak arra az emberre - és a felügyelete alatt álló kiskorúra -, akinek olyan ország által kiállított védettségi igazolása van, amellyel Magyarország kétoldalú megállapodást kötött a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról, vagy amelynek a védettségi igazolását Magyarország egyoldalúan elismerte.

A tájékoztató végén Kiss Róbert elköszönt a nézőktől, mint mondta utoljára tartottak tájékoztatót, mivel a harmadik hullám véget ért.

Ezután csak hétköznap közölnek majd adatokat a járványról és az oltási helyzetről. Hozzátette: a koronavirus.gov.hu oldalon ezután is minden fontos információ és adat elérhető lesz.