×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ön szerint hogyan kellene büntetni az állatkínzást?

 

Magyarországon 2004 óta bűncselekmény az állatkínzás. A közelmúltban azonban több megdöbbentő eset is történt, de a kormány lépett az ügyben. Ma ebben a témában kérdezzük olvasóinkat.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán  ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy szerintük hogyan kellene büntetni az állatkínzást? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


Magyarország kormánya már hosszú évek óta dolgozik az állatok védelme érdekében; fellép az állatkínzás ellen: ma már az ezzel kapcsolatos bűncselekmények büntethetőségéről Magyarországon a törvények egyértelműek, és európai viszonylatban is a szigorúbb szabályozások közé tartoznak.

Az állatkínzás a közbiztonság elleni bűncselekmények csoportjába tartozik, a jogszabály védi az állatokat a bántalmazástól, kínzástól.

Ezt a bűncselekményt a 2004. évi X. törvény iktatta be a büntető törvénykönyvbe. A törvény indokolása szerint Magyarországon olyan méreteket öltött az állatok bántalmazása, kínzása, hogy ez szükségessé tette az állatok elleni ilyen cselekmények büntethetővé tételét.

Azt, hogy hány állat esik áldozatul az állatkínzásnak Magyarországon, senki nem tudja. Az esetek többsége soha nem derül ki, mert például a szemtanúk elmennek a látottak mellett, esetleg nem akarnak haragot a szomszéddal.

A rendőrségi bizonyítás is nehéz. A legkirívóbb esetekben is legtöbbször felfüggesztett börtönbüntetést szab ki a bíróság, ha büntetlen előéletű az elkövető.

A címlapfotó illusztráció.