×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Jól áll Magyarország az uniós klímarangsorban

 

Magyarország már három évvel ezelőtt harminchárom százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást a kilencvenes évek elejéhez képest, és e tekintetben az európai uniós rangsorban kilencedik – mondta el Litkei Máté, a Klímapolitikai Intézet igazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjúban. 

Hozzátette: „Emellett vállaltuk, hogy kibocsátásunkat 2030-ra ötvenöt százalékkal csökkentjük, valamint energia-előállításunk kilencven százalékban karbonmentes lesz”.

„A teljes gazdaság karbonmentesítése 2050-ig „nagy forrásokat fog igényelni, de nem teljesíthetetlen" – fogalmazott.
Litkei Máté kijelentette, hogy ma már minden EU-tagállam prioritásként kezeli a klímacélok elérését, a terhek megoszlása azonban vita kérdése. Azok az országok, amelyeknek múltbéli törekvései elmaradtak az európai átlagtól, nagyobb anyagi áldozatot kénytelenek hozni.

Az igazgató a lapnak elmondta azt is, hogy a világjárványból fakadó gazdasági leállás az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkenésével járt, de a Nemzetközi Energiaügynökség egyik, nemrégi előrejelzése szerint az újrainduló, felpörgő világgazdaság miatt az idén várhatóan „nagyobb mennyiségű többlet szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit a tavalyi gazdasági leállás során úgymond megspóroltunk".

A címlapfotó illusztráció.