Orbán Viktor a „letérdelősdiről”: Azt várjuk a nemzeti csapatunktól, hogy harcoljanak, és állva haljanak meg!

 

A szurkolókkal ért egyet a miniszterelnök, és nem szimpatizál a „letérdelősdivel”, reagált a magyar–ír meccsel kapcsolatban. Orbán Viktor azt mondta: az ilyen gesztusok kultúrafüggők, volt rabszolgatartó országok találták ki. Hozzátette: minden népnek magának kell elhordoznia a saját terheit, mi nem voltunk rabszolgatartók.


A keddi Magyarország–Írország futballmérkőzésen a Magyar Labdarúgó-szövetség közleményének megfelelően a magyar labdarúgó-válogatott tagjai nem térdeltek le a meccs elején, az írekkel ellentétben, akik a nyugati trendnek megfelelően fél térdre ereszkedtek, kimutatva szolidaritásukat a Black Lives Matter mozgalommal.


A magyar válogatott tagjai a letérdelés helyett a mezük karján olvasható „Respect” feliratra mutattak. A szurkolóik „Szép volt fiúk!” kiáltásokkal köszönték meg, hogy kedvenc játékosaik állva maradtak, míg az íreket kifütyülték.

Ne provokáld a házigazdát, ha eljössz hozzá vendégségbe! Nem tudjuk másként értelmezni ezt a gesztusrendszert a mi kultúránkból nézve, mintegy érthetetlen dolognak, ami egy provokáció, és a szurkolók úgy reagálnak, ahogy egy provokációra általában a provokáltak reagálni szoktak. Nem mindig a legelegánsabb formát választják, de meg kell értenünk az okát” – mondta Orbán Viktor a csütörtöki Kormányinfón.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy ez a kultúrafüggő gesztus a volt rabszolgatartó országokból jön, de ehhez Magyarországnak semmi köze nincs. A volt rabszolgatartó államoknak kell ezeket a morális terhekkel megbirkózniuk, nem Magyarországnak.

Orbán Viktor kijelentette,

a magyar ember a Jóisten és hazája előtt térdel le, valamint akkor, amikor megkéri szerelme kezét, minden más esetben ez a kultúránktól idegen.

Minden csapatunktól, amelyik nemzeti mezt visel, nem azt várjuk, hogy letérdeljenek. Az ellenkezőjét várjuk: azt várjuk, hogy harcoljanak, győzzenek, és ha nem sikerül, és úgy hozza, akkor állva haljanak meg. Ez a minimum, amit elvárunk a nemzeti csapattól, nem azt, hogy letérdeljenek! Az egész kulturálisan teljesen idegen attól a világtól, amiben mi élünk” – fogalmazott a kormányfő.

Szalai Ádám, a magyar válogatott játékosa a Magyarország–Írország barátságos labdarúgó-mérkőzés előtt Budapesten, a Szusza Ferenc Stadionban 2021. június 8-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Mint ismert több baloldali politikus sem ért egyet a miniszterelnökkel, szerintük a magyaroknak igenis térdelniük kellett volna.