Ön szerint mi vezethetett egy magyar fiatal radikalizálódásához?

 

Nemrégiben számoltunk be a hírről, miszerint Magyarországon egy iszlamista terrorista akart robbantani, de a Terrorelhárítási Központ (TEK) megakadályozta, hogy a 21 éves magyar férfi, aki magát iszlamistának vallja, a tervezett merényletet végrehajtsa. Ma ebben a témában kérdezzük olvasóinkat.

 


Ön mit szól hozzá? A hirado.hu és a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorának napi, közös szavazásán ezúttal arról kérdezzük olvasóinkat, hogy szerintük mi vezethetett egy magyar fiatal radikalizálódásához? A délután 16 óra 10 perckor kezdődő adásban telefonon oszthatják meg véleményüket – Telefonszám: (06 1 vagy 06/30) 759-52-00, sms: 06/30-90-00-666 –, a hirado.hu oldalán szavazatot adhatnak le, a Kossuth, valamint a hirado.hu Facebook-oldalán pedig kommentben mondhatják el, hogy mit gondolnak napi témánkról.


A magát iszlamistának valló férfit a Fővárosi Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.

A magát iszlamistának valló, 21 éves magyar egyetemista egy nagy rendezvényen akart robbantani, és azt is tervezte, hogy egy járművel a tömegbe hajt. Már a támadások helyszínével kapcsolatban is voltak elképzelései.

A gyanúsított Kecskeméten lakott, „normális” családban nőtt fel, de áttért az iszlám hitre. Felesküdött az Iszlám Államra, mártírként szeretett volna meghalni egy pusztító terrortámadás végén.

Azóta kiderült, hogy a gyanúsított a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanult, és jó családból származik, ügyvéd és pedagógus szülőktől, akik nem tudták, hogy fiuk radikálizálódott.

Az Iszlám Államnak felesküdött férfi radikalizálódásáról még a közvetlen környezetében sem tudott senki. A környéken élőket is megdöbbentette az eset. Az mondták, nem úgy ismerték meg az értelmiségi családból származó egyetemistát, mint aki képes ilyesmire.

[hmspolls id="394"]

A címlapfotó illusztráció.