Extra pihenőt kapnak a kormánytól a védekezés hősei

 

Tíz nap rendkívüli fizetett szabadságot kaptak azok, akik részt vettek a védekezésben – erről is döntött a kormány.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók mellett a rendőröknek és a katonáknak is jár a pihenő. A tíznapos fizetett szabadság jövő év végéig vehető igénybe. Az erről szóló rendelet várhatóan már csütörtökön megjelenik.


A jogszabály szerint két éven belül 10 nap többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, katonák és a honvédségi alkalmazottak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és kormányhivatali dolgozók. A jogosultság több, mint 170 ezer közszolgálatban dolgozót érint.

Gulyás Gergely a tájékoztatón elmondta, hogy a tíz nap szabadság kivételére jövő év december 31-ig van lehetőség, a rendelet megjelenésének napjától. Kifizetni nem lehet, tehát ezt a szabadságot ki kell venni. Az a cél, hogy akik dolgoztak, azok pihenhessenek is.

A kormány ezzel is szeretné kifejezni köszönetét és megbecsülését a védekezésben résztvevőknek, akik az elmúlt hónapokban segítették, hogy legyőzzük a járvány harmadik hullámát is és végrehajtsuk Európa egyik legsikeresebb oltási programját.

A címlapfotó illusztráció.