×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A lépések, amelyekkel Gyurcsányék tönkretették a magyar családokat és a nyugdíjasokat

 

Szerdán nagyszabású gazdasági programot hirdetett Orbán Viktor kormányfő: az intézkedések a társadalom valamennyi csoportját pozitívan fogják érinteni. A magyar gazdaság több mint egy évtizede szárnyal, amelynek a gyümölcsét most lehet learatni. Tovább folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, amit Gyurcsányék elvettek; visszaadják a gyermekes családoknak a 2021-es személyi jövedelemadót, és bejelentette a miniszterelnök, hogy a cél a 200 ezer forintos minimálbér. Pontosan most érdemes felidézni, hogy nem volt ez mindig így.

A baloldali kormányok elhibázott gazdaságpolitikájukkal államcsőd közelébe navigálták az országot, behívták az IMF-et, valamint a magyar családokat folyamatosan megsarcolták. Gyurcsány Ferenc és barátja, egyúttal utódja, Bajnai Gordon politikája kimerítette az ország erőforrásait, a magyarok belefásultak az állandó megszorításokba – olvasható az Origo cikkében.

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elk*rtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél–két évet” – talán ezek a hírhedt őszödi beszéd legismertebb gondolatai.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök így jelezte kiszivárgott, 15 évvel ezelőtt elmondott szónoklatában, hogy a baloldali kormányok felelőtlen gazdaságpolitikájának következtében Magyarország óriási bajban van. Nem sokkal ezután a magyar családok és a nyugdíjasok komoly megszorításokkal néztek szembe.

Gyurcsány Ferenc pár nappal a beszéd elmondása után, egyúttal három hónappal a kiszivárgása előtt, tehát 2006 júniusában az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén bejelentette, hogy:

  • 30 százalékkal emelkedik a háztartási gáz és 10–14 százalékkal a villamos energia ára;
  • a nyereséges vállalkozásoknak és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyeknek 4 százalék szolidaritási különadót kell befizetniük;
  • a kormány jövő évtől be kívánja vezetni a házipénztári adót (ezt azoknak kell megfizetniük, akiknek a napi pénztáregyenlegük éves átlaga több mint kétszerese a készpénzes értékesítésük átlagos napi összegének – szerk.);
  • az áfa 15 százalékos kulcsát pedig már 2006. szeptember 1-jétől húsz százalékra emelik;
  • az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát október 1-jével 15 százalékról 25 százalékra növeli a kormány;
  • a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék négy százalékról hat százalékra emelkedik,
  • a munkavállalói szolidaritási járulék egy százalékról 1,5 százalékra nő;
  • jövőre pedig a munkavállalók egészségbiztosítási járuléka tovább nő, 6 százalékról 7 százalékra;
  • a kormány 2008-tól az átlagos értéket meghaladó lakó- és üdülőingatlanokra ingatlanadót vezet be; illetve
  • a korábban megígért adócsökkentési programot pedig elhalasztják.

A magyar társadalmat valósággal sokkolták a kilátásba helyezett intézkedések, a nemzetközi sajtó is értetlenül állt a dolog előtt. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung például arról írt, hogy „a magyarok dörgölik a szemüket, főleg azok, akik a szocialisták és a szabaddemokraták koalícióját a következő négy évre még kényelmesebb többséggel ruházták fel”.

Valóságos hideg zuhany volt ez, hiszen Gyurcsányék a választási kampányban még teljesen mást ígértek: erős Magyarországot és büszke köztársaságot. Ebből aztán semmi nem lett: az ország a rendszerváltás óta nem került ilyen rossz állapotba.

Ha kíváncsi a további részletekre itt elolvashatja.

A címlapfotó illusztráció.