A bérleti idő hosszától függhet a megvehető bérlakások ára

 

Attól függ egy megvásárolható bérlakás árkedvezményének mértéke, milyen hosszan bérelte azt a lakója. A többi között ezt is tartalmazza az a módosító csomag, amelyet az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága fogadott el csütörtökön az állami vagy önkormányzati tulajdonú bérlakások elidegenítéséről szóló előterjesztéshez.

Ahogy azt már kormánypárti politikusok jelezték, Böröcz László (Fidesz) eredeti előterjesztéséhez képest szűkül azok köre, akik megvásárolhatják állami vagy önkormányzati bérlakásukat az előterjesztésnek megfelelően: ez csak világörökségi helyszínen és védőövezetében lesz lehetséges. Olyan lakásokra vonatkozik majd a jogszabály, amelyeket például a műemlékjellege miatt korábban nem lehetett megvásárolni.

Csak azok vehetik meg az ingatlant, akik már legalább öt éve bérlik azt, és 2020 év végén már fennállt egy határozatlan idejű bérleti jogviszonyuk a lakásra. Az ugyanakkor nem feltétel, hogy a lakás önálló ingatlanként szerepeljen a nyilvántartásban.

Aki legalább 25 éve bérli a lakást, az a forgalmi érték 15 százalékáért veheti meg azt. Ha a bérleti jogviszony nincs még 25 éves, de több mint 15 éve él, a forgalmi érték 50 százalékát kell megfizetni, míg 5 és 15 év közötti bérlési idő esetén a 80 százalékát. A módosítás a kedvezményes vételárat a hosszú bérlés alatt a lakásra fordított költségek elismerésével indokolja.

Akik ingatlancserével jutottak bérleti joghoz, azoknak szintén a forgalmi érték 50 százalékát kell megfizetniük, ha pedig a csere során tulajdonjogot cserélt bérleti jogra, akkor a 35 százalékát.

További öt százalék árkedvezmény illeti meg azokat, akik egy összegben kifizetik a vételárat. A vételi szándékot a törvény hatályba lépése után egy éven belül kell jelezni, vagy azután egy éven belül, hogy már legalább öt éve fennáll a bérleti jogviszony. Az értékbecslést az állam vagy az önkormányzati végzi el, a bérlőnek pedig csupán a forgalmi érték közlését követő fél évben van lehetőségük az ingatlan megvásárlására.

Nem veheti meg a bérelt lakását az, akinek a megelőző egy évben legalább háromhavi lakbértartozása volt. Aki részletre veszi, annak legfeljebb 15 év alatt kell törlesztenie, és a vételár 10 százalékát a vásárláskor egy összegben ki kell fizetnie.

A megvásárolt lakásokat négy évig nem lehet eladni.

A címlapfotó illusztráció.