Jogerős! Nyilvánosan kell bocsánatot kérnie Karácsony Gergelynek Tiborcz Istvántól

 

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta, Budapest regnáló főpolgármestere jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a „Tiborcz-adó” kifejezést használta. Karácsony Gergelyt a bíróság eltiltotta a további jogsértésektől és kötelezte a nyilvános bocsánatkérésre, valamint kártérítés megfizetésére.

 

Fél évvel ezelőtt, 2020 decemberében Karácsony Gergely Facebook-oldalán diadalittasan kijelentette, bárhányszor leírhatja és mondhatja: Tiborcz-adó, Tiborcz-, Tiborcz-adó. Nos, a fentiekben nevezett másodfokú, immáron jogerős ítélet éppen ennek az ellenkezőjére kötelezi a főpolgármestert – áll a Perfect Partner Communication közleményében.


A személyiségi jogi pert Tiborcz István azért indította Karácsony Gergely ellen, mert az önkormányzati választási kampányban az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet Tiborcz-adóként emlegette.

A jogerős bírósági döntés indoklásában a bíróság kifejtette, Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy Karácsony választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla.

A személyiségi jogi per alapját egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben az bírák kimondták, annak ellenére, hogy Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek.

Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla a 2021. június 7-én meghozott jogerős döntésében kimondta, Karácsony Gergelynek nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt a következő tartalommal:

„A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek.”

Ezenfelül minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell. A jogsértés miatt pedig 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz István részére.

Tiborcz István üdvözölte a másodfokú bíróság ítéletét: „Őszintén remélem, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tiszteletben tartja a bíróság jogerős döntését és a jövőben tartózkodik a további politikai haszonszerzés céljából elkövetett jogsértésektől. Továbbá, eleget tesz a bíróság által előírt nyilvános bocsánatkérésnek is. A jogvita lezárásaképp elegendő elégtételt jelent számomra, hogy Karácsony Gergely által a részemre fizetendő sérelemdíjat felajánlhatom a Bókay Gyermekklinikának.”