Júliustól különösen érdemes előre gondolkodni, mielőtt boltba indulnánk

 

A magyar kormány elkötelezett a klímavédelem mellett, ezért kiemelt célja, hogy minél gyorsabban átállhasson a körforgásos gazdaságra, és e célok mentén hirdette meg 2020 februárban a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, konkrét intézkedésekkel. Az egyik intézkedéscsomag az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának megtiltására vonatkozik.

A fenntarthatósági elvek érvényesítése érdekében júliustól tilos lesz a műanyag fültisztító pálcika, evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányér, szívószál, italkeverő pálcika, léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet, és az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása.

A műanyag zacskóknál differenciált szabályozást vezetnek be, az új előírások szerint tilos azoknak a könnyű, egyszer használatos hordtasakoknak a forgalmazása,

amelyekből nagyon nagy mennyiség fogy, és jellemzően a pénztárnál megvásárolhatók.

Szintén tilos július elsejétől azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével. Az egyszer használatos műanyag italtartó poharak és fedeleik 2023-tól lesznek betiltva.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta,

a július elsejével életbelépő tiltás egy komplex uniós irányelv része.

Ennek részeként kötelező meglépni a változásokat, így Magyarországon is betiltásra kerül a műanyagból készült fültisztító pálcikák, evőeszközök, szívószálak, tányérok.

A forgalomba hozatali tiltás indul júliustól. Aki készletekkel rendelkezik még, azt fel tudja használni, de rendelni már nem tudni – tette hozzá.

Sok terméknél már elkezdődött az átállás. Példaként említette a fültisztító pálcikákat, aminél fel sem tűnt a fogyasztónak, hogy változás történt.

A címlapfotó illusztráció.