Egyre több a poszt-Covid tünetekkel küzdő magyar

 

Egyre többen jelentkeznek elhúzódó koronavírusos tünetekkel az orvosnál. Minden ötödik gyógyult, aki átesett a fertőzésen úgynevezett poszt-Covid szindrómával küzd. Memória- vagy koncentrációzavar, légszomj és fejfájás, ezek a legjellemzőbb tünetek, de más súlyos szövődmény is kialakulhat. Országszerte több kórházban is erre szakosodott ambulanciákon segítenek a gyógyulásban – hangzott el az M1 Híradójában.

A gyógyulás után egyre többen jelentkeznek az orvosoknál memória- vagy koncentrációzavar, légszomj vagy éppen a fejfájás tüneteivel.

Sokaknál az íz- és szaglásvesztés pedig akár hónapokig is megmaradhat.


Ezek az úgynevezett poszt-Covid, tehát a koronavírus-fertőzés utáni tünetek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni, és a háziorvoshoz kell fordulni.

„Ha nem foglalkozunk a tünetekkel, ez maradandó szervkárosodást is okozhat, ami a későbbiekben még problémákat okozhat” – mondta az M1 Híradójának Princz János háziorvos. A mindennapi életet megnehezítő tünetek között említette a fáradtságot, levertséget.

Ezeken túlmenően ráadásul különféle légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémák is kialakulhatnak.

A fertőzöttek nagy része hosszú távú szövődményekkel küzd a gyógyulás után. A poszt-Covid tünetekkel küzdő betegek ellátása jelenti most a legnagyobb kihívást a háziorvosi praxisokban.

Kiss Csaba háziorvos is megerősítette, hogy  jelentősen megnőtt poszt-Covid szindrómával orvoshoz fordulók száma mind a háziorvosi, mind a szakorvosi rendelőkben.

A koronavíruson átesett betegek több mint 20 százalékának 60 napon túl is vannak tünetei – erről Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos beszélt az M1-en.

Elmondta: az orvosoknak kiemelt szerepük van abban, hogy kiderítsék, valóban a koronavírus-fertőzés után megmaradt tünetekről van-e szó, hiszen ennek alapján határozzák meg a kezelést.

Akik enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, közülük is egyre többen vannak, akik valamilyen koronavírus utáni tünetekkel fordulnak orvoshoz.

Az orvosok véleménye szerint az úgynevezett poszt-Covid szindróma igazából az immunrendszer kései reakciója.

A szakemberek szerint az idegrendszeri tünetek sokáig tarthatnak, ezért is fontos megelőzni a betegséget védőoltással.