×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Az Oktatási Hivatal is vizsgálja Karácsony nyelvvizsgájának ügyét

 

Az Oktatási Hivatal is vizsgálódik Karácsony Gergely nyelvvizsgájának ügyében – ezt írja a Magyar Nemzet. A lap a hétvégén írta meg, hogy a jelenlegi főpolgármester a tanársegédi és az adjunktusi állását is jogosulatlanul tölthette be a kétezres években a Corvinus Egyetemen. Ezekhez ugyanis egy, illetve két nyelvvizsgára is szükség lett volna, ami Karácsony Gergelynek nincs.

Már az Oktatási Hivatal is vizsgálódik Karácsony Gergely nyelvvizsgája ügyében – írta hétfőn a Magyar Nemzet.

A lap úgy fogalmazott: tovább gyűrűzik a Karácsony-botrány. Úgy tűnik ugyanis: nem marad következmények nélkül, hogy a főpolgármester a szükséges nyelvvizsga-bizonyítványok nélkül vállalt állásokat korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A lap szombaton írt arról, hogy Karácsony Gergely már tanársegédi állását is jogosulatlanul tölthette be az egyetemen. A Magyar Nemzet birtokába került ugyanis az intézmény 2001-től érvényes szabályzata, amely szerint a munkakörhöz legalább egy C típusú nyelvvizsga szükséges. Karácsony Gergely azonban saját állítása szerint mindössze az egyetem nyelvi lektorátusán szerzett igazolást.

Vasárnap pedig azt is írták, hogy

az egyetemi szabályzat alapján nyelvvizsgák híján adjunktusi munkát sem vállalhatott volna, amihez nem csak egy, hanem már két államilag elismert szaknyelvi vizsga szükséges.

Karácsony Gergely az egyetemen ennek ellenére négy évig töltötte be ezt a pozíciót a nyelvi lektorátuson szerzett igazolással.


Arról Lánczi András, Karácsony Gergely akkori egyetemi felettese is írt, hogy a későbbi főpolgármestert pusztán megelőlegezett bizalomból alkalmazták, mert azt ígérte, hogy nyelvvizsgájának és doktori disszertációjának már nincs sok híja. Bár a dolgozatot végül nyolc év alatt sem sikerült benyújtania, a doktori címet az elmúlt években többször is feltüntették a neve mellett.

A Párbeszéd honlapján Karácsony Gergely önéletrajzában például szerepelt a PhD-fokozata, sőt egy 2018-as népszavás interjúban is erről írtak.

A Magyar Nemzet most azt kérdezte az Oktatási Hivataltól, hogyan dolgozhatott Karácsony Gergely évekig tanársegédként a Budapesti Corvinus Egyetemen C típusú nyelvvizsga, államilag elismert oklevél hiányában.

A hivatal válaszában leszögezte: a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján hatósági ellenőrzést indíthatnak, amely azt hivatott kideríteni, hogy a felsőoktatási intézmény jogszerűen működik-e.

Közölték: még hétfőn felveszik a kapcsolatot a Budapesti Corvinus Egyetemmel Karácsony Gergely ügyének kivizsgálására.